Foglalkoztatás

Fideszes EP-képviselők a magyar vállalkozások védelmében

2018. 12. 11.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament plenáris ülése ma megszavazta a szociális koordinációs rendelet új szabályait tartalmazó Balas-jelentést. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a dokumentum kapcsán hangsúlyozta: a Fidesz európai parlamenti delegációja a magyar állampolgárok és magyar vállalkozások védelme érdekében nem támogatta a jelentést.

Kósa szerint a Balas-jelentés alkalmazandó jogra vonatkozó része a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelvnél (posting irányelv) tapasztalt protekcionista elveket követi. A dokumentum célja az Unió más tagállamaiban történő munkavégzés adminisztratív akadályokkal és jogvesztést előidéző intézkedésekkel történő ellehetetlenítése. A fideszes politikus szerint a rendelet új szövege visszalépést jelent a jelenleg érvényben lévő szabályokhoz képest a szabad mozgás terén, ezzel nehéz helyzetbe hozva a magyar fuvarozókat.

„A jelentés ráadásul ellentmondásos, sőt kaotikus azáltal, hogy beavatkozik más irányelvek szabályozásába” – emlékeztetett Kósa.  Mindeközben a tagállamok egyre szélesebb köre gondolja úgy, hogy nincs szükség új szabályokra, mert azok csak tovább erősítik a protekcionizmust Európában, amely a versenyképesség ellen hat és különösen hátrányos a kis- és középvállalkozások számára, ezért a Néppárt is a szöveg ellen szavazott.

Kósa kiemelte: „A jelentés egyetlen pozitívuma, hogy sikerült megakadályozni azt az osztrák tervet, amely az Ausztriában dolgozó, más uniós tagországok állampolgárainak járó családi ellátásokat csökkentette volna. Tehát a családi ellátások indexálása végül nem került bele a szövegbe, amely megfelel a magyar érdekeknek.

Strasbourg, 2018. december 11.