Fogyatékosságügy

Fogyatékossággal élők Európai Parlamentje

2017. 12. 06.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament plenáris üléstermét a mai napon fogyatékossággal élő európai polgárok töltik meg. Több mint 600 ember érkezett a tagállamokból Brüsszelbe azért, hogy EP-képviselőkkel vitassák meg az őket érintő legfontosabb ügyeket a „semmit rólunk, nélkülünk!” alapelv jegyében. A magas szintű rendezvényt az EP elnöke, Antonio Tajani nyitotta meg, aki beszédében külön kiemelte Kósa Ádám munkáját. Kósa, az EP első siket képviselője 2009 óta vezeti az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportját. Magyarországról 20 fős delegáció képviselte a különböző fogyatékossággal élők érdekképviseleti szerveit.

Kósa az egész napos rendezvény délelőtti ülésén elnökölt, mely a fogyatékossággal élők politikai részvételével foglalkozott. A résztvevők a 2019-es európai parlamenti választások közeledtével többek között, olyan kérdéseket vitattak meg hogy az EU-ban és a tagállamokban a fogyatékossággal élők tudnak-e élni választójogukkal, hozzáférnek-e jelnyelven tolmácsolt, Braille-írással vagy könnyen olvasható formátumban készült választási tájékoztatókhoz, vagy teljes körű segítségnyújtást kapnak-e a szavazási eljárások során. Arról is szó esett, hogy mit tehetünk a választásokon jelöltként indulni kívánó, fogyatékossággal élő személyek előtt álló akadályok elhárítása érdekében illetve, hogy a tagállamokban felül kell-e vizsgálni a választásra jogosultság feltételeként előírt jog- és cselekvőképesség jelenlegi szabályait.

Mint emlékezetes, 2011-ben Kósa Ádám volt a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentés felelőse. Az ülésen a küldöttek kifejezték, hogy szeretnék a stratégiát a 2020-2030 közötti évekre megújítani. Azt is szorgalmazták, hogy 2021 legyen a fogyatékossággal élők nemzetközi éve. Felhívták továbbá az Európai Uniót arra, hogy ratifikálja az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogainak Egyezményéhez csatolt Kiegészítő Jegyzőkönyvét.

Magyarországról Kósa Ádám támogatásával 20 fős delegáció érkezett a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) képviseletében az alábbi tagszervezetek küldötteivel: MEOSZ, AOSZ, SVOE, Afázia Egyesület, SINOSZ, MVGYOSZ, ÉTA, Down Egyesület, Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége. Képviseltette magát továbbá az ÉFOÉSZ az Inclusion Europe soraiban, illetve az Autism Europe részéről is érkezett magyar küldött.

Háttér: Az esemény az EP honlapján élőben követhető – http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/video?event=20171206-1000-SPECIAL-UNKN

Brüsszel, 2017. december 6.