Egyéb

Fogyatékossággal élők az Európai Parlament fókuszában

Fogyatékossággal élők az Európai Parlament fókuszában

2016. 05. 30.

„A jelentéssel az Európai Parlament 11 bizottsága foglalkozott párhuzamosan, ami jól szemlélteti, hogy a téma különleges figyelmet kapott. Az EP ma azt is megmutatta, hogy a fogyatékossággal élők helyzetének javítása nem pártpolitikai kérdés, hanem frakciókon átívelő, kiemelt jelentőségű ügy, ami egyébként évek óta tartó stratégiai munka eredménye" – hangsúlyozta a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke.

Kósa Ádám a jelentéshez benyújtott módosító indítványában rámutatott, hogy támogatni kell a fogyatékossággal élő személyek tényleges részvételét és szólásszabadságát az Európai Uniós intézmények által szervezett nyilvános rendezvényeken és üléseken azzal, hogy feliratozást, jelnyelvi tolmácsolást, Braille-írással készült dokumentumokat és könnyen olvasható formátumokat bocsátanak rendelkezésre.

A fideszes képviselő fontosnak tartotta továbbá, hogy a jelentés az EU intézményeit is felszólítsa, hogy az ott dolgozó gyakornokokra is alkalmazzák az ésszerű alkalmazkodás alapelvét.

Kósa indítványban sürgette, hogy a 112-es segélyhívó rendszer legyen teljes körűen hozzáférhető és a legújabb technológiák alkalmazásával, Európa szerte egységes módon építsék ki azt.

Az ENSZ-egyezménynek az Európai Unió általi végrehajtását egy magatartási kódex állapítja meg. A néppárti politikus a jelentés révén szorgalmazza, hogy az Európai Parlamentet is vonják be a Tanács, a tagállamok és a Bizottság között létrejött magatartási kódex felülvizsgálatába, hogy a fogyatékosságügy valóban megerősítésre kerüljön az intézményekben, így az Európai Parlamentben is.

Az Európai Parlament várhatóan júliusi plenáris ülésén szavaz a jelentésről.

Brüsszel, 2016. május 30.