Fontos mérföldkőhöz érkezett a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása


Dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága Kósa Ádám fideszes EP-képviselőnek a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását erősítő jelentéstervezetéről tárgyalt ma délutáni ülésén. A dokumentum, kiegészítve az Európai Unió új fogyatékosságügyi stratégiájának (2010-2020) céljait, az eddigi gyakorlattól eltérő megközelítéssel és módszerekkel szeretné hatékonyabban támogatni a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását és mobilitását. A tervezetben lévő kiindulási javaslatok az Európai Unióban élő közel 80 millió, magas munkanélküliséggel küzdő fogyatékossággal élő ember teljes körű és egyenlő értékű társadalmi részvételét célozzák.

Kósa Ádám 2009-es megválasztása óta komoly erőfeszítéseket tett e jelentéstételi lehetőség elérése érdekében . A jelentés nagyban támaszkodik az Európai Bizottsággal és az európai intézményekkel az elmúlt években folytatott konzultációk tapasztalataira. A dokumentum alapvetése, hogy a fogyatékkal élők is ténylegesen gyakorolhassák a mindenkit megillető jogokat és lehetőségeket. A tervezet szerint egyenlő bánásmódra kell törekedni az élet minden területén, nem csak az uniós irányelvekben már rögzített munkavállalásra, foglalkoztatásra és szakmai képzésekre korlátozva. „Nincs sok időnk, hiszen 2020-ig az EU-ban évente közel egymillió dolgozó megy nyugdíjba. A következő tíz évben ugyanakkor az egyre inkább a kommunikációra és digitalizációra épülő világunkban 16 millió alacsony, vagy végzettséggel nem rendelkező ember számára elérhető európai munkahely fog megszűnni ” – emlékeztetett Kósa.

 

A jelentéstervezet különös hangsúlyt fektet a demográfiai helyzetre is, hiszen az európai társadalom idősödése soha nem látott új kihívásokat és alapvető változásokat fog eredményezni. Növekedés várható az egészségügyi ellátások iránti igények terén is. A hosszú távú szemléletváltás elérése és egy fenntartható társadalmi modell megvalósítása érdekében Kósa Ádám szerint akadálymentes környezet kialakítására van szükség. „Az ilyen jellegű megoldások ugyanis, a fogyatékkal élő emberek mellett az idősebb emberek számára is alkalmasak a minőségi életvitel, illetve a nagyobb szintű foglalkoztatás és aktivitás elérése érdekében” – tette hozzá Kósa. Véleménye szerint ehhez kapcsolódóan elengedhetetlen a Strukturális Alapokra vonatkozó jelenlegi szabályozás felülvizsgálata is. A jelentéstervezet a közbeszerzésekkel kapcsolatos lehetőségekre, mint az esélyegyenlőség biztosításának egyik, korábban kevéssé alkalmazott eszközére is felhívja a figyelmet.

 

Kósa Ádám március végén az Európai Fogyatékosügyi Fórummal és 19 aktív szakmai európai fogyatékosságügyi civil szervezettel kezdeményezett párbeszédet a tervezet kapcsán 2011. április 15-én, pénteken pedig a magyarországi civil szervezetekkel folytatja a szakmai véleménycserét a kérdésben.

 

 

Brüsszel, 2011. április 14.

 

További információk:

Kósa Ádám Irodája: +32-228-47208