Egyéb

Görög vész – Magyarország a legsebezhetőbbek között

Görög vész – Magyarország a legsebezhetőbbek között

2010. 04. 29.

A Capital Economics elemzője szerint Bulgária, Románia és Magyarország vannak a legnagyobb veszélyben a görög válság kapcsán. A térség államai jelenleg azon dolgoznak, hogy csökkentsék az államadósságot és sérülékenyebbek, mint a többi ország. A nemzeti valuták megérzik a görög krízist és a Danske Bank elemzője például azt javasolja a befektetőknek, hogy kerüljék el közép-Európát.
Legalább 600 milliárd euróra lenne szükség a görög „ragály megállítására” – ez a véleménye a JP Morgan Chase, valamint a Royal Bank of Scotland csoport közgazdászainak. Mivel a görög költségvetési gondok Rómától Madridig megfertőzik a piacokat, a közgazdászok példátlan nagyságrendű intézkedéseket sürgetnek Angela Merkel től és Jean-Claude Trichet -től.
A lépések között szerepelhetnének államilag garantált kötvények és az, hogy az Európai Központi Bank feladja a jelzálog-fedezetre vonatkozó szabályokat, vagy pedig feléleszti a bankoknak szóló korlátlan hitelnyújtást.
David Mackie, a JP Morgan európai vezető közgazdásza Londonban kijelentette: drámai cselekvésre van szükség, máskülönben olyan stressz jön létre, amely újabb válságot generál a régióban – jelenti a Bloomberg.
Nouriel Roubini , a New York University professzora úgy látja, a görög válság terjedése az Egyesült Államoktól Japánig intő jel az országok számára. Mint mondta, Görögország csak a jéghegy csúcsa. A vészmadár becenevet viselő közgazdász megszólalásának fontosságát emeli, hogy Roubini megjósolta a 2008-ban bekövetkező globális pénzügyi válság bekövetkeztét.

Forrás: Világgazdaság Online