Hadüzenet az adócsalóknak és az offshore cégeknek

Győri Enikő európai parlamenti képviselő (Fidesz) számos, a Tisztességes adózásról szóló jelentésbe (Domenici-jelentés) foglalt javaslatát elfogadta az Európai Parlament a mai, strasbourgi plenáris ülésén. Az adómegállapításról és az adóbehajtásról szóló jelentésekhez benyújtott módosító javaslatainak is bizalmat szavazott a képviselők többsége. A fideszes politikus előterjesztésével hadat üzent az európai adócsalóknak és az offshore cégeknek.

Győri Enikő a Tisztességes adózásról szóló Domenici-jelentés néppárti felelőseként a vita során hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság következtében az Európai Unió tagállamai eurómilliárdokat kénytelenek költeni a munkahelyek megtartására és gazdaságélénkítésre.

„Miközben az Európai Unió tagállamai súlyos gazdasági és pénzügyi problémákkal küzdenek, az adócsalás és adóelkerülés becsült mértéke az EU-ban a teljes uniós költségvetés közel kétszeresére rúg, a tagállamok határain átnyúló adótartozások behajtása pedig a szégyenletes 5%-os szinten áll” – fogalmazott a fideszes politikus.  

A néppárti képviselő szerint nemcsak az összeurópai gazdasági érdek miatt, hanem a tisztességesen adózó uniós polgárokkal szemben is erkölcsi kötelességünk az Európai Unión belüli kvázi-adóparadicsomok felszámolása és a meglévő adózási kiskapuk bezárása, függetlenül attól, hogy ez az érintett tagállamoknak fáj. Az Európai Parlament mai strasbourgi ülésén elfogadott Domenici-jelentés célja nem az adóharmonizáció, hanem az, hogy minden tagállam betartsa a jelenleg érvényben lévő adószabályokat, és beszedhesse a saját maga által kiszabott adókat, ha kell, a többi tagállam segítségével.
 
Győri Enikő több javaslatát is támogatta az Európai Parlament a mai végszavazáson. Így kezdeményezte egy olyan ösztönzőrendszer felállítását, amely biztosítaná, hogy a határon átnyúló adótartozások behajtásánál a másik ország javára eljáró tagállam is részesedjen a behajtott adóból. Ezzel lökést adhatnánk az adóhatóságok közötti – jelenleg döcögő – együttműködésnek, csökkentve az adóelkerülés mértékét és növelve az államok adóbevételeit.

Egy másik fontos elfogadott javaslat az összehasonlító profitok módszerének alkalmazása a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciók adóhatósági vizsgálataiban. Ennek segítségével eredményesen lehetne fellépni azon – többnyire multinacionális – vállalatok ellen, amelyek ún. transzferárazás segítségével csoportosítják át nyereségüket, megkerülve az adófizetést ott, ahol a tényleges gazdasági tevékenység történik.

Győri Enikő szerint az adóparadicsomok elleni szigorúbb fellépés terén eddig elért nemzetközi eredmények üdvözlendőek ugyan, de további lépések is szükségesek. Így az OECD modellegyezmény által előírt, tizenkét országgal való adóügyi információcsere megállapodásra vonatkozó követelményen szigorítani kellene.

A tisztességes adóztatási gyakorlat mellett még két további adózásról szóló jelentésről is szavazott az Európai Parlament. Győri Enikő az adómegállapítási irányelvhez benyújtott módosító javaslatában a határon átnyúló tevékenységek esetében kezdeményezte jövedelemtípusonként egy olyan értékhatár megállapítását, amely felett az adózói információk cseréjére automatikusan sor kerülne a tagállamok között. 

Az adóbehajtási irányelvhez benyújtott módosító javaslat pedig a 27 tagállam adóvégrehajtási jogának átfogó felmérését javasolja a Bizottságnak. Vagyis összehasonlító elemzést kell készíteni a tagállamokban jelenleg hatályos nemzeti adó-végrehajtási eljárások teljes eszköztáráról ezek érvényesítésének jogszabály szerinti és jogalkalmazásban ténylegesen érvényesülő határidejéről. Ez a kimutatás elősegítené a legjobb gyakorlatok átvételét a tagországok között. A képviselő ezen javaslatait is megszavazta az Európai Parlament a mai strasbourgi plenáris ülésén.

A fideszes politikus bízik benne, hogy a jelentés és javaslatai alapján az Európai Unió továbbléphet egy tisztességes, az adóelkerülés és adócsalás mértékét csökkentő adópolitika felé, megakadályozva a jelenleg sok európai tagállamban működő offshore cégek további virágzását.