Hatékonyabb, mindenki számára hozzáférhető 112-es segélyhívószámra van szükség!

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén befogadta a 112-es segélyhívószám használatának kiterjesztésére vonatkozó írásbeli nyilatkozatot. A dokumentum, amely ebben a törvényhozási periódusban rekordszámú támogató aláírást kapott, felhívja az Európai Bizottságot, hogy a siket, nagyothalló és beszédsérült felhasználók számára alakítson ki hozzáférhető segélyhívó szolgáltatást, emellett pedig javaslatot tesz a segélyhívó sms-ben történő igénybevételére.

Az egységes 112-es segélyhívószám bevezetése óta rendkívül hatékonynak bizonyult az uniós tagállamokban. Az egységes segélyhívó lényege, hogy rajta keresztül igazítják el a segítségért folyamodókat olyan helyzetekben, amelyekben nem egyértelmű, hogy melyik sürgősségi szervhez (rendőrség, mentők, tűzoltók) kell folyamodni, és a segítséget kérőt szükség esetén át is kapcsolják oda. Nagy előnye továbbá, hogy a 112-es számot könnyebb fejben tartani, mint az országok különböző sürgősségi szerveinek különböző hívószámait.

A nyilatkozatnak, melyet az Európai Parlament négy frakciója is támogatott, a néppárti román Marian Jean Marinescu EP-képviselő mellett Kósa Ádám fideszes EP-képviselő volt a kezdeményezője. A rekordszámú támogató aláírásnak köszönhetően az Európai Bizottság világos politikai felhívást kapott, hogy készítsen olyan jogalkotási javaslatot, amelyek a nemzeti 112-es segélyhívószámokat elérhetővé teszik további kommunikációs hálózatok és szolgáltatások révén is, mint például a videóhívás és az sms. Ez különösen a milliós létszámú európai siket, nagyothalló és beszédsérült felhasználók számára volna létfontosságú.

"A 112-es segélyhívószám új generációját minden, így a fogyatékkal élő európai polgárok számára is elérhetővé kell tennünk! A legmodernebb videótechnikát kell alkalmazzuk, hogy ezáltal a 112-es számot jelnyelven és valós idejű feliratozással is használni lehessen. Az sms küdésének lehetősége pedig nagyon hasznos volna olyan vészhelyzetekben, ahol a hanghívásra nincsen lehetőség, vagy veszélyes lehet" – jelentette ki Kósa Ádám. "A nyilatkozatot rekord számú képviselő írta alá. Bízom benne, hogy ez a tény egyértelmű jelzés lesz az Európai Bizottságnak, hogy felgyorsítsa a szükséges törvényhozási folyamatot, különösen mert a megvalósításhoz szükséges technikai feltételek már adottak" – tette hozzá a fideszes európai parlamenti képviselő.

Az írásbeli nyilatkozat sikerének bejelentését a plenáris teremben jelnyelvi "vastaps" fogadta.