Egyéb

Hatékonyabbá válhat a hallássérültek kommunikációja

Hatékonyabbá válhat a hallássérültek kommunikációja

2012. 07. 01.

Magyarország kormánya továbbra is komoly figyelmet kíván fordítani a fogyatékosok, illetve a megváltozott munkaképességűek problémáira, és kiemelten kezeli a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének minél teljesebb értékű biztosítását – jelentette ki Szőke László. A fogyatékosságügyi főosztályvezető ugyanakkor megjegyezte, „sajnálatos tény, hogy Magyarországon lényegesen többen részesülnek különböző rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásokban, mint az unió többi tagállamában”. Emellett lényegesen kevesebben dolgoznak a fogyatékos emberek közül – tette hozzá.

A felülvizsgálat azt célozza, hogy minden rászoruló továbbra is megkapja az ellátást, de csak ők – hangsúlyozta, kiemelve: a jelenlegi rendszer hosszabb távon nem fenntartható. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy mindenki, aki tud, az dolgozhasson. Az esélyegyenlőséghez a fogyatékos emberek számára a munka világán keresztül vezet az út – emelte ki Szőke László.

A főosztályvezető szólt arról is, hogy az idei költségvetés 40 milliárd forintot különít el a fogyatékkal élők rehabilitációjára, képzésére és foglalkoztatására, az Új Széchenyi Tervben pedig az e célra fordítható előirányzat meghaladja 21 milliárd forintot. Úgy fogalmazott, lényegesnek tartják, hogy a fogyatékkal élők a szükségleteiknek megfelelően, differenciáltan részesüljenek a támogatásban. Ezt célozzák a közelmúltban megjelent pályázataink is – tette hozzá. Példaként a látássérültek elemi rehabilitációjának továbbfejlesztésére kiírt pályázatot említette, amelyre 1,2 milliárd forintot szánnak. Emellett az autizmussal élők és a hallássérültek támogatására is lehet pályázati forrást igényelni. Az Új Széchenyi Terv a jelnyelvi tolmácsszolgálatok fejlesztésére 540 millió forint támogatást irányzott elő – jelentette be Szőke László.

Gyorsabb és hatékonyabb kommunikáció

Kósa Ádám rámutatott, a hallássérültek közössége már több mint öt éve vár egy olyan tolmácsolási módszerre, ami könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a kommunikációt. Emlékeztetett arra, hogy 2003 óta van tolmácsszolgáltatás hazánkban, de úgy, hogy a jelnyelvi tolmács mindig személyesen van jelen a siket vagy nagyothalló személy mellett. Mint mondta, már húsz éve használnak az Egyesült Államokban egy videótechnikát és internetet ötvöző módszert, a jelnyelvi videó relé szolgáltatást. A pályázat ezt célozza meg, két évre biztosít elegendő forrást az 540 milliós összeg – emelte ki.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, kétféle szolgáltatást építenek majd ki. Az egyik lényege, hogy a siket vagy nagyothalló személy interneten keresztül felhív bármilyen halló személyt, és ebbe a hívásba a jelnyelvi tolmács is bekapcsolódik videófelületen keresztül. Ez az úgynevezett VTR rendszer, ennek segítségével a hallássérültek életükben először telefonon keresztül egyszerű hívásokat tudnak kezdeményezni – jelentette ki. A másik szolgáltatás esetében a siket vagy nagyothalló személy és a halló ember egy helyen tartózkodnak, a tolmács pedig távolról, szintén egy videófelületen keresztül akadálymentesíti a kommunikációt.

A mostani rendszerben a jelnyelvi tolmács utazik, várakozik, a munkaidejének körülbelül 30 százaléka megy el erre – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám. Mint mondta, bízik abban, hogy a hallássérültek számára a rendszer segítségével akadálymentessé válik a mindennapi kommunikáció, és a munkahelyeken is kommunikálni tudnak majd a munkaadókkal a tolmács távoli elérésével. Így jobb munkavállalókká válhatunk – fűzte hozzá.

Kósa Ádám újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a jelnyelvi tolmácsolás mellett lesz szöveges szolgáltatás is a nagyothallók számára. Ez egy teljesen új megoldás lesz, jelenleg erre nincs lehetőség – fogalmazott.

A médiatörvény egyik nemrégiben elfogadott módosítás értelmében kötelező lesz a feliratozás vagy jelnyelvi tolmács biztosítása; abban bízom, hogy egyre nagyobb számban lesznek jelnyelvi tolmácsolással ellátott műsorok, vagy adott esetben a jelnyelvi híradóban egy siket bemondó is elmondhatná a híreket – tájékoztatott a politikus az ezzel kapcsolatos kérdésre reagálva.

(fidesz.hu)