Hatmilliárd az Uniótól az árvízkárok mérséklésére

Surján László sajtóközleménye - Az Európai Parlament plenáris ülése ma nagy többséggel elfogadta a 2011. évi uniós költségvetés első módosítását. Ez a változtatás 182 millió eurót juttat a tavaly május-júniusi esőzések okozta árvizek által sújtott közép-kelet európai országoknak. Magyarország a bekövetkezett károkkal arányosan 22,5 millió eurót kap, ami hatmilliárd forintnak megfelelő összeg.

A költségvetési ügyekért felelős Surján László elmondta: "A magyar néppárti képviselők már az ügyvezető Bajnai-kormányt is sürgették, hogy hazánk kérelmét mielőbb nyújtsa be, ezt azonban csak az új kormány tette meg. Beadványunkat így az Európai Bizottság csak a többi árvíz sújtotta ország kérelmével együtt bírálta el, és 2011 januárjában továbbította csak döntésre a költségvetési hatóságoknak. "

A kifizetéshez egy "technikai vita" is kapcsolódott azzal kapcsolatban, hogy az EU költségvetésében  nincs  külön forrás a Szolidaritási Alapra, hanem általában a költségvetési maradványok átcsoportosításából fedezik. Mivel egy költségvetési év elején még nem derül ki, mekkora maradványösszegek képződnek majd az év során, így ilyen átcsoportosításokat most nem lehetett mozgósítani.

Surján László szerint: "A magyar elnökség munkáját dicséri, hogy a jogosult államok egy technikai megoldással még az első fél évben, tavasszal megkaphatják a támogatást." A kereszténydemokrata EP-képviselő ugyanakkor írásbeli kérdésben javasolta az Európai Bizottságnak: a jövőbeni támogatások gyorsabb mozgósítása érdekében vizsgálja meg, van-e lehetőség a Szolidaritási Alap kifizetési kereteit már az EU költségvetés tervezésekor forrásokkal ellátni, így egy esetleges év eleji kérelem támogatása a jövőben nem okozhat gondot.

A most érkező hatmilliárd forint 2004 óta a legnagyobb összeg, amellyel az Unió árvíz okozta károk miatt Magyarországot segíti.