Egyéb

Hosszú távú munkanélküliség: helyi megoldások szükségesek

Hosszú távú munkanélküliség: helyi megoldások szükségesek

2015. 10. 29.

A ma elfogadott európai parlamenti határozat az Európai Tanács következő, foglalkoztatáspolitikai témában tartandó tanácskozásához fogalmazott meg ajánlásokat a hosszú távú munkanélküliség kezelése érdekében. A határozat újszerűsége abban nyilvánul meg, hogy az Unió végre-valahára felismerte, hogy a hosszú ideje munka nélkül lévő, több mint 12 millió európai polgár helyzetével is foglalkozni kell, hiszen számuk és arányuk az utóbbi években, különösen a pénzügyi- és államadósság válság következményeként jelentősen megugrott.

A határozat nevesíti azokat az EU-tagállamokat, ahol különösen súlyos a foglalkoztatási válság: Portugália, Szlovákia, Horvátország, Spanyolország és Görögország. Velük szemben Magyarország jelentősen tudta növelni a foglalkoztatást az utóbbi években és az uniós átlag alatt tudta tartani a több mint egy éve munkát kereső polgárok számát, amivel hazánk Németország és Csehország között helyezkedik el európai rangsorban. "Ez jelentős eredmény, ugyanakkor még mindig nem dőlhetünk hátra. Tovább kell dolgoznunk és nyitottnak kell maradni minden működőképes megoldás irányába. Magyarországon a sokat támadott közfoglalkoztatás rendszer mellett sikerült növelni a piaci szférában, megfelelő képzettséggel rendelkező dolgozók számát is, ami bíztató a jövőre nézve" – mondta Kósa.

Háttér: A 2010-es kormányváltás óta több mint 550 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A növekedés döntően a versenyszférában következett be, ahol több mint 330 ezerrel dolgoznak többen. Öt év alatt 64,8 százalékra javult a foglalkoztatási ráta (54,6 százalékról), míg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra csökkent az öt évvel ezelőtti 11,6 százalékról. A legjelentősebb eredményeket a 25 év alatti pályakezdők mellett az 55 év feletti munkavállalók elhelyezkedése terén sikerült elérni, előbbiek közül közel 170 ezer, utóbbiaknál több mint 320 ezer ember kapott segítséget. A program 2013-as indulása óta 310 milliárd forinttal támogatta a kormányzat a vállalkozásokat, és ennek eredményeként összesen közel 900 ezer munkavállaló után vették igénybe a kedvezményeket.

Strasbourg, 2015. október 29.