Egyéb

Infokommunikáció: Mobilgyártók összefogása a fogyatékossággal élő emberekért

Infokommunikáció: Mobilgyártók összefogása a fogyatékossággal élő emberekért

2011. 10. 05.

A találkozón Michael Milligan, a mobilgyártók 80%-át tömörítő szakmai és együttműködési szervezet (MMF) főtitkára; Mário Campolargo, az Európai Bizottság illetékes igazgatója (DG INFSO); David Happy, a Samsung UK alelnöke; Jaymeen Patel, az Apple képviselője; valamint Javier Güemes, az Európai Fogyatékosügyi Fórum igazgatója; valamint több európai parlamenti képviselő vett részt.

Kósa Ádám az eseményen – saját tapasztalatira támaszkodva – emlékeztetett: a fogyatékossággal élő személyek számára a mobilkommunikáció hatalmas lehetőségeket jelent. A világon több százmillió, Európában pedig 85 millió fogyatékossággal élő személy él. Ezen tömegek mindennapi gondjainak nagy részét megoldaná az akadálymentes kommunikációt biztosító mobilalapú megoldások. A fideszes EP-képviselő beszédében szintén felhívta a figyelmet a jó gyakorlatok cseréjének fontosságára és egy új típusú együttműködés kialakítására is a fogyatékossággal élő felhasználók, a fejlesztő szakemberek és európai uniós döntéshozók között.

A rendezvényen a mobilkommunikáció területén tevékenykedő gyártók összefogásából született, az akadálymentes technológiák elterjesztését is támogató szakmai szervezet – Mobile Manufacturers Forum (MMF) – képviselői bemutatták a területen várható trendeket és fejlesztéseket. A felszólalásokból és hozzászólásokból kiderült: mind az Európai Bizottság, mind a legnagyobb gyártók felismerték: a fogyatékossággal élő emberek igényeit kielégítő fejlesztésekben rejlő lehetőségeket. A résztvevők egyetértettek és elfogadták alapelvként Kósa Ádámnak a jövőbeni fejlesztések céljára és mottójára vonatkozó javaslatát, miszerint a projekt során a „mobiltelefont a fogyatékossággal élőknek” elv helyett a „mobiltelefont mindenkinek” megközelítést alkalmazzák.

Az egyeztetésen elhangzott: az MMF elindította az ún. GARI projektet, melynek segítségével a fogyatékossággal élő vásárlók el tudják dönteni melyik mobiltelefon a legmegfelelőbb számukra. A résztvevők egyhangúan megállapodtak, hogy a jövőben rendszeres éves találkozók keretében számolnak be a területen elért haladásról. Kósa Ádám szerint a fogyatékos emberek igényei és a mobilgyártók érdekei egybeesnek, hiszen a fogyatékossággal élő vásárlók az önálló életvitelüket megkönnyítő, jó minőségű termékhez juthatnak, a mobilgyártók pedig bővíthetik piacaikat.

Háttér: A találkozó jelentőségét az adja, hogy Kósa Ádám a hónap közepén Japánban tesz hivatalos látogatást, ahol a fogyatékos emberek igényein alapuló, akadálymentes környezet kialakítását célzó fejlesztési elképzelésekkel ismerkedik meg s folytat szakemberekkel konzultációt.

Brüsszel, 2011. október 5.

További információk:
Kósa Ádám irodája: +32-228-47208