Fogyatékosságügyi munkacsoport

Ismét megalakult a Fogyatékosságügyi Munkacsoport

Ismét megalakult a Fogyatékosságügyi Munkacsoport

2019. 12. 20.

Az európai parlamenti képviselők ötévente, az uniós választásokat követő decemberben alakítják meg a meghatározott témákban létrehozott frakcióközi munkacsoportokat (ún. intergroupokat). Az új intézményi ciklusban Kósa Ádám fideszes EP-képviselő kezdeményezésére ismét megalakult a Fogyatékosságügyi Munkacsoport.

Kósa Ádám a munkacsoport megalakításával kapcsolatban kiemelte: „A fogyatékosságügyet minden képviselőtársam tiszteletben tartja és igyekszik hozzájárulni sikerességéhez,  még ha egyéb politikai vitákban nem is egyezik a véleményük. Ők is tudják, hogy mindenkire szükségünk van abban a munkában, melyet a fogyatékossággal élő embertársaink jogainak védelmében, mindennapjaik megkönnyítésében végzünk”.

A Fogyatékosságügyi Munkacsoport az Európai Parlament legrégebbi, 1980 óta működő frakcióközi csoportja, melynek Kósa Ádám személyében 2009-ben először volt siket elnöke. A néppárti képviselő a munkacsoport elnökeként és társelnökeként az elmúlt tíz évben több tucat rendezvényt szervezett az Európai Parlamentben. Meggyőződése, hogy a fogyatékosságügy nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem egyaránt támogatott a különböző politikai frakciókban.

Háttér: Az Európai Parlamentben 28 ország 751 képviselője foglal helyet, így elengedhetetlen, hogy az EP 8 frakciójának politikai határvonalain túlmutató kérdések kapcsán félhivatalos csoportosulások jöjjenek létre. A Fogyatékosságügyi Munkacsoportja célja, hogy a különböző frakciókban dolgozó képviselők munkáját fogyatékosságügyben szorosan összehangolja. A munkacsoport újjáalakulásáról az Elnökök Értekezlete dönt, miután titkos szavazáson minden frakció megjelölte azokat, amelyeket tagjaik többsége támogatni kíván. Egy munkacsoport megalakulhat, vagy ha már korábban is működött, újjáalakulhat, ha legalább három frakció támogatja. A Fogyatékosságügyi Munkacsoport létrejöttét az Európai Néppárt mellett a szocialista és a zöld frakció is támogatta.

Brüsszel, 2019. december 20.