Egyéb

Javul az európai statisztikai adatok átláthatósága

Javul az európai statisztikai adatok átláthatósága

2012. 05. 31.

Komoly előrelépés a fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó adatgyűjtés terén

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő szerint még az olyan "száraz" terület esetén is, mint a statisztika, hozzáférhetőbbé és átláthatóbbá kell váljon az adatszolgáltatás mind a szakmában dolgozók, mind pedig a polgárok számára. Ez a szellemiség tükröződik a ma elfogadott javaslatokban is. A ma elfogadott vélemény alapján ugyanakkor az európai statisztikai adatokban a jövőben nagyobb rugalmasságot, nagyobb fokban összehasonlítható adatokat kell közölni.

Emellett fontos elemekkel bővültek az adatfelvételi prioritások az európai statisztikai program következő ötéves periódusában: abba a korai iskolai elhagyás és a fogyatékossággal élő diákok iskolai kirekesztettsége is bekerült. Új feladatot kapott az Európai Unió statisztikai hivatala, az EUROSTAT is az akadálymentes lakhatásra vonatkozó adatok harmonizációja, valamint az akadálymentes környezetre és szolgáltatásokra vonatkozó adatok érdekében. "Külön siker, hogy véleménytervezetem alapján egyetértésre jutottak a képviselők a közlekedés akadálymentesítettségének mérésében is, ami régi adóssága az európai közlekedéspolitikának" – emelte ki Kósa Ádám.

"Az európai statisztikai együttműködésben történt változtatások szükségesek ahhoz is, hogy a most tárgyalás alatt álló, jövőbeni kohéziós politika és azon belül a strukturális alapokra vonatkozó, annak későbbi, sikeresebb végrehajtásához a statisztika oldaláról is kapjon támogatást az európai fogyatékosságügy" – mutatott rá a fideszes EP-képviselő. "Végezetül az idén őszre várt ún. európai akadálymentesítési jogszabálycsomag konkrét megvalósítását is segítheti ez a szemléletváltás" – mondta a mai bizottsági ülés során zárszavában Kósa Ádám, megköszönve az eredményes frakcióközi együttműködést.

Háttér: A magyarországi akadálymentesítési folyamat részben az adatok elégtelensége miatt feneklett meg a 2010-es évekre és azóta sincs biztos képünk róla. Hasonló akadályok tapasztalhatóak európai szinten is. A fogyatékossággal élő emberek életkörülményeit az EUROSTAT révén ugyan több részleges adatfelvétel és elemzés is górcső alá vette az elmúlt időszakban, azonban az európai statisztikai együttműködésben csak mostanra következett be paradigmaváltás.

Az európai statisztikai program következő időszakáról (2013-2018) szóló jelentést várhatóan a szeptemberben szavazza meg az Európai Parlament plenáris ülése.

Az EUROSTAT, az 1951-ben létrehozott és azóta folyamatosan fejlesztett európai statisztikai rendszer keretei között a tagországok és az EFTA (European Free Trade Association = Európai Szabadkereskedelmi Társulás) országok nemzeti statisztikai hivatalaival együttműködésben megbízható, összehasonlítható statisztikát szolgáltat.

Brüsszel, 2012. május 31.