Javul az uniós támogatások felhasználása

Két év alatt jelentősen emelkedett a Magyarországnak kifizetett kohéziós támogatások összege. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az Orbán-kormány szűk két év alatt, 2012. április 1-ig 5,1 milliárd eurót tudott lehívni a rendelkezésre álló forrásokból.

Az Európai Bizottság legfrissebb negyedéves adatai szerint az Orbán-kormány két év alatt, 2012. április 1-ig 5,1 milliárd eurót tudott lehívni a rendelkezésre álló forrásokból. Ugyanakkor 2007-től 2010. április 1-ig csak 3,8 milliárd euró érkezett hazánkba, amelynek mintegy kétharmada – 2,4 milliárd euró – a korábbi kormányok teljesítményétől függetlenül az Európai Bizottság által átutalt előleg volt.

Surján László kereszténydemokrata politikus ennek kapcsán kiemelte: "Ha a Bizottság által átutalt előlegeket nem számítjuk, a Gyurcsány-Bajnai kormányok, a 2007-2013 között rendelkezésre álló összegnek csak mintegy 5,5%-át, 1,4 milliárd forintot tudtak saját erőből lehívni három év alatt. Így lényegében a támogatási időszak harmadát vesztegették el anélkül, hogy a fejlesztési programok érdemben beindultak volna. Ezzel szemben az Orbán-kormány szűk két év alatt, jelentősen felgyorsítva a fejlesztéseket, a hétéves keretösszegnek 20%-át hívta le".

"Bízunk benne, hogy a javuló tendenciája folytatódik és sikerül behozni a szocialista kormányok – elhibázott fejlesztéspolitikájuknak betudható – felelőtlen késlekedését. Ez hatalmas erőfeszítéseket kívánó, embert próbáló feladat" – jelentette ki Surján László, az Európai Parlament alelnöke.

"Sokan elfelejtik a balliberális oldalon, hogy a szocialista kormányok regnálása alatt az uniós támogatások elosztásáért, előbb kormánybiztosként, majd miniszterként, Bajnai Gordon felelt. A 2007-2010 közötti katasztrofális kifizetési mutatókért ezért elsősorban őt terheli a felelősség" – emlékeztetett a néppárti politikus.

A 2007-2013 között megnyíló uniós források lehívására rendelkezésre álló kilenc év 2015 végén jár le. Így Magyarországnak kevesebb, mint négy éve maradt, hogy pótolja a Gyurcsány-Bajnai kormányok mulasztásait. Az Orbán kormány 2010-2011-es teljesítménye alapján erre komoly esély van.