Egyéb

Jövő kedden szavaz a Bizottságról az Európai Parlament

Jövő kedden szavaz a Bizottságról az Európai Parlament

2010. 02. 05.

Eldőlt, hogy február 9-én délután fél kettőkor tartja Strasbourgban az Európai Parlament a szavazást az új Európai Bizottság megerősítéséről. Erről döntöttek csütörtökön az úgynevezett elnökök konferenciájának tagjai (az EP elnökéből és a pártcsoportok vezetőiből álló testület), miután kézhez kapták a fejlesztési szakbizottság pozitív véleményét a humanitárius segélyezési és nemzetközi együttműködési portfolió élére jelölt bolgár Krisztalina Georgieva szerdai meghallgatásáról (erről készült anyagunkat lásd a BruxInfo február 4-i hírlevelében).

A Parlamentben a leadott szavazatok egyszerű többségére (50%+1 szavazatra) lesz szükség a Bizottság jóváhagyására. Jean Marinescu román néppárti képviselő egy szerdai sajtóbeszélgetésen azt jósolta, hogy a második Barroso-bizottság az elnöknél is nagyobb többséggel fog majd átmenni a jövő heti parlamenti szavazáson. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a nagy frakciók kívánságai teljesültek a Bizottság összetételével kapcsolatban, így nincs okuk rá, hogy elhúzzák a procedúrát.

José Manuel Barroso február 9-én reggel mutatja majd be a biztosi kollégium tagjait és annak programját az Európai Parlament plenáris ülésén, és külön kitér a Parlamenttel a napokban megkötött intézményközi megállapodásra is (erről lásd BruxInfo február 4-i hírlevelét). Az erről a megállapodásról szóló parlamenti határozat megszavazását követően a plenáris egy órára felfüggeszti ülését, hogy időt adjon a szavazás előtti konzultációkra a frakcióknak, mielőtt sor kerülne a Bizottság jóváhagyásáról tartandó voksolásra.

„A biztosjelöltek meghallgatása legszebb fényében mutatta meg az európai parlamenti demokráciát. A biztosi testületről tartandó parlamenti szavazással rendkívül fontos pillanathoz érkezünk” – jelentette ki Jerzy Buzek, a Parlament elnöke.

Forrás: BruxInfo Portál