Munkaerőpiac

Jövőálló készségekre van szükség

Jövőálló készségekre van szükség

2023. 05. 09.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésével kezdetét vette a Készségek Európai Éve. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában rámutatott: “A készségek európai éve lehetőséget ad, hogy felmérjük korunk nagy kihívásait és lehetőségeit, mindkettőre jó példa a digitalizáció. Érdemes emlékeznünk arra is: a legfontosabb készségek nem csupán a tudást foglalják magukban”.

A képviselő kifejtette: „Az idegen nyelvek ismerete vagy a digitális világban való jártasság nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az emberek jó minőségű munkát találjanak, de fontos az alkalmazkodóképesség, a stressz kezelése és hogy a kihívásokra összeszedetten tudjanak reagálni”.

„Új kihívások pedig bőven vannak, mert olyan korban élünk, amikor az algoritmusok azonnal választ tudnak adni kérdéseinkre, éppen ezért például meg kell tanulni helyesen bánni az információval, jól értelmezni és használni az adatokat” – véli Kósa.

Kósa felhívta a figyelmet: „ahhoz, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkat az EU fiatal állampolgárai élvezhessék, az európai készségek éve csak a kezdet kell legyen, ennek a kérdésnek a jövőben változatlanul napirenden kell maradnia”.

Strasbourg, 2023. május 9.