Egyéb

Jutalmi (erkölcsi) kérdés

Jutalmi (erkölcsi) kérdés

2010. 06. 07.

Közel fél évvel ezelőtt fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) a Siketlimpiáról aranyéremmel hazatért sportolók, miután az olimpiai bajnokokkal ellentétben nem kaptak eredményességi jutalmat a Tajvanban elért sikereikért.

A hosszúra nyúlt ügyet végigkövettük az Esti Hírlappal – akkor dr. Simóka Beáta, Sport Szakállamtitkár azzal indokolta a jutalom elmaradását, hogy véges az erre a célra fordítható költségvetési keret, s a siket sportolók jutalmazására nem maradt elegendő anyagi forrás.

Az EBH április 22-én azt a határozatot hozta, hogy az Önkormányzati Minisztérium megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy nem részesítette eredményességi jutalomban a 2009. évi nyári Siketlimpián érmes sportolókat, s kötelezi őket a jogsértő állapot megszüntetésére. Azaz, a határozat szerint a tajvani bajnokokat megilleti ugyanaz az egyszeri, eredményességi jutalom, ami a 2008. évi Nyári Olimpián és Paralimpián, valamint a 2010. évi Téli Olimpián és Paralimpián érmes sportolókat.

Az Önkormányzati Minisztérium a határozat bírósági felülvizsgálatát kérelmezte – tájékoztatta hétfőn délután az Esti Hírlapot dr. Loványi Róbert, a siket sportolókat képviselő ügyvéd, így a jutalmi kérdés tovább húzódik.

Forrás: www.estihirlap.hu