Fogyatékosságügy

Kaposvár ismét az akadálymentes város díj különdíjasa

2018. 12. 04.

Kósa Ádám sajtóközleménye – A fogyatékossággal élők nemzetközi napja alkalmából az Európai Bizottság minden évben kiosztja az „Access City” díjat: hazánknak nagy büszkeség, hogy Kaposvár idén is különdíjat kapott a hozzáférhetőség folyamatos fejlesztéséért. Az elismerés nem előzmény nélküli: Kaposvár már 2016-ban is különdíjat nyert az akadálymentes turizmusért tett erőfeszítéseiért, 2013-ban pedig első helyezést ért el a Kiváló Európai Desztinációk versenyén is.

Az akadálymentes város díjra idén 300 város pályázott, melyből 5 került a jelöltek közé: Kaposvár mellett a spanyolországi Vigo, a hollandiai Breda, a lengyel Gdynia és a francia Evreux. Kaposvár idén is különdíjat nyert, annak elismeréseként, hogy a város folyamatosan fejleszti a hozzáférhetőséget. A díjat Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere, Európa-, és világbajnok kajakozónk vette át Maryanne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős európai biztostól.

Thyssen biztos beszédében kiemelte, hogy az akadálymentes város díja olyan példamutató, hogy Kínából vagy az Egyesült Arab Emirátusból is megkeresik a díjazottakat, mert tanulni szeretnének tőlük. Ezért létrehozták a díjazott városok hálózatát, hogy hatékonyan osszák meg tudásukat más városokkal nem csak Európában, de világszerte.

Borhi Zsombor alpolgármester a díj átvétele alkalmából köszönetét fejezte ki a fogyatékossággal élőket képviselő szervezeteknek és Kaposvár minden polgárának, akik tanácsaikkal segítettek, hogy Kaposvár minden fogyatékossággal élő ember számára akadálymentes város lehessen.

A díjátadón résztvevő Kósa Ádám, az Európai Parlament fideszes képviselője örömét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság idei díjazottjai között ismét ott lehetett Kaposvár, ahol a turisztikai látványosságok 90%-a akadálymentes, vagyis fogyatékossággal élő személyek is élvezhetik a város nevezetességeit, amely követendő példa minden város számára.

Az eseményen különdíjat kapott a dániai Viborg és az olasz Monteverde, ahol a kulturális örökségek akadálymentesen hozzáférhetőek a fogyatékossággal élők számára. Ezt a díjat Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos adta át.

Háttér:

https://kosaadam.hu/hu/kaposvari_turizmus_akadalymentes_varos_kulondij-2/

https://ec.europa.eu/info/access-city-awards_en

Brüsszel, 2018. december 4.