Egyéb

Kastélykiváltási programok az Európai Bizottság támogatásával

Kastélykiváltási programok az Európai Bizottság támogatásával

2010. 06. 16.

Elsősorban Kelet-Európában jellemző, hogy az Európai Strukturális Alapokat a régen államosított kommunista kastélyok renoválására vagy új intézmények építésére használják – emlékeztetett Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz) a Bizottsághoz intézett kérdések órájában. A néppárti politikus a kastélyépületek kiváltásával kapcsolatban kifejtette: problémát jelent, hogy a korábban itt élő fogyatékos emberek életkörülményei a kiköltöztetés után sem javultak, miközben hatalmas pénzeket költöttek el a programokra. „További rendellenesség, hogy a forrásokat csupán a kastélyok felújítására fordították, hasznosításuk azonban elmaradt és alig létesültek lakóotthonok” – hívta fel a figyelmet Kósa.

Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos a kastélykiváltási programmal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a pénzek felhasználása során olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a munkahelyteremtés, illetve az épületek környezetének fejlesztése.  Kósa Ádám üdvözölte a biztos elkötelezettségét, azonban a politikus úgy látja, hogy azok a tagállamok – különösen Magyarország – ahol számtalan múlt század eleji, jelenleg funkció nélküli kastélyépület található, a Bizottság közreműködése nélkül nem tudnak költséghatékony megoldást találni az épületek funkcióval való megtöltésére. 

Háttér: 2010 márciusában Kósa Ádám is részt vett azon a brüsszeli konferencián, melynek témája az Európai Unió pénzügyi alapjainak felhasználása volt a fogyatékkal élők intézeti elhelyezésének biztosításával kapcsolatban. A rendezvényen elhangzott, hogy a nem kormányzati szervezetek aggályosnak találják azt a gyakorlatot, hogy az Európai Strukturális Alapokat a fogyatékkal élők számára tartós lakóhelyként szolgáló, már meglévő intézmények renoválására, vagy új intézmények építésére használják, megsértve ezzel e polgárok jogait. A téma fontosságára utal, hogy az Európai Koalíció a Közösségi Életért által rendezett konferencián az Európai Bizottság is részt vett.