Munkaerőpiac

Készségek európai éve - a szakképzett munkaerő létfontosságú

Készségek európai éve – a szakképzett munkaerő létfontosságú

2023. 03. 30.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a 2023. május 9-től számított egy esztendőt a készségek európai évének jelöli ki. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában üdvözölte a kezdeményezést, és felhívta a figyelmet: A szakképzett munkaerő létfontosságú az igazságos zöld és digitális átállás biztosításához is. A tagállamok joga, hogy eldöntsék, miként szeretnék az EU-n kívüli országból érkező tanulni vágyó fiatalokat támogatni.”

Kósa Ádám hangsúlyozta: „Az emberek át- és továbbképzése fontos ahhoz, hogy minőségi munkahelyeken helyezkedhessenek el, tisztességes megélhetést biztosító fizetésért. A szakképzett munkaerő létfontosságú az igazságos zöld és digitális átállás biztosításához is.”

A képviselő hozzátette: Egyrészről ösztönözni kell a fiatalok személyes fejlődését és javítani kell a munka és a magánélet közti egyensúlyt számukra. Másrészről lehetővé kell tenni hogy az emberek a nyugdíjba vonulásig megtarthassák állásukat, mert a tevékeny időskor segít megelőzni hanyatlásukat. ”

Kósa rámutatott: „A nyelvtudás, a kritikus gondolkodás, a vállalkozói készség, a kreativitás, a csapatmunka vagy a médiatudatosság kulcsfontosságúak mind a vállalkozások versenyképességének, mind a munkavállalók jóllétének elérésében.”

Brüsszel, 2023. március 30.