Egyéb

Kiemelt terület a szociális ügyek kérdése

Kiemelt terület a szociális ügyek kérdése

2010. 03. 19.

 Ezt Soltész Miklós kereszténydemokrata képviselő mondta pénteki szombathelyi látogatása után az MTI-nek, bűnnek nevezve, hogy a kormány tíz milliárd forintot vont el az idei évi költségvetésben erről a területről, aminek következtében tízezer ember kerülhet utcára.

Kijelentette: ezt az összeget vissza kell pótolni, a megváltozott munkaképességű emberek és a fogyatékkal élők ugyanis nem csupán „segélyért járkálnak”, hanem olyan termékeket állítanak elő, amelyek piacképesek.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője, aki Kósa Ádám EP-képviselővel és Puskás Tivadarral, a Fidesz-KDNP szombathelyi jelöltjével több, az érintetteket foglalkoztató intézményt is felkeresett, célként fogalmazta meg, hogy a közbeszerzési törvények ne sújtsák, hanem előmozdítsák a megváltozott munkaképességűek által előállított termékek piacra jutását.

Az Országgyűlés szociális bizottságának alelnöke a következő kormány egyik sürgős feladatának nevezte, hogy a közbeszerzési törvényeken keresztül, amennyire lehet, védett piacokat teremtsenek, illetve az állami és önkormányzati beszerzéseknél segítsék ezen termékek piacra juttatását. Példaként említette a bajor és a spanyol példát, ahol ez jól működik.

A kereszténydemokrata politikus jó példának nevezte azt a szombathelyi Fidesz-KDNP-s önkormányzati gyakorlatot is, hogy az intézmények felújításánál megváltozott munkaképességű embereket, illetve hajléktalanokat alkalmaznak, akik szakmai képzést kaptak.
(MTI)