Egyéb

Kilátásban Japán ratifikációja?

Kilátásban Japán ratifikációja?

2009. 11. 18.

Norion Maruyama üdvözölte az európai parlamenti képviselő megkeresését és egyetértett abban, hogy Európával közösen kell keresniük a kérdésekre adható válaszokat. Míg az információáramlás például a japán siketeknél rendkívül jól működik, és a technológiai fejlődésben is élen járnak, addig Európában a fogyatékossággal élő emberek jogainak elismertetése tart előrébb.

Hasonló problémákkal kell szembenéznie a két társadalomnak a lakosság öregedése miatt, és itt ki kell emelni, hogy az időskorú embereknek hasonló technikai megoldásokra van szükségük mint a fogyatékosoknak – mondta Kósa Ádám.

Maruyama kifejtette, a tokiói kormány épp módosítani kívánja a jelenlegi törvénykezésben a fogyatékos állampolgárok jogait, de elismerte, hogy a politika bevonása nélkül nem lehet eredményeket elérni, főként mivel a tényleges szemléletváltozás időigényes “feladat”. Leszögezte ugyanakkor, hogy a mostani jogszabály harmonizációval is céljuk az ENSZ egyezmény ratifikálásának előkészítése.

A találkozó eredményességét és a japán fél valós érdeklődését bizonyította, hogy a magyar európai parlamenti képviselőtől további jogi útmutatást és információszolgáltatást kértek az újabb találkozóig.