Egyéb

Kohéziós politika feladata a leszakadó közösségek támogatása

Kohéziós politika feladata a leszakadó közösségek támogatása

2014. 02. 26.

Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság véleményadójaként rámutatott: foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi szempontból a korábbihoz képest előremutatóbb jogszabály van érvényben 2014-től az európai uniós források felhasználását illetően. Míg 2007 és 2013 között a jogszabályban csupán egy utalás volt, az új jogszabályban már több mint tíz konkrét és számon kérhető előírás és követelmény található a fogyatékossággal élő emberek érdekeinek a figyelembevételére vonatkozóan mind a programozás, mind pedig a végrehajtás területén. "Magyarország jobban teljesít, hiszen számos területen indult korábban olyan fejlesztés, amelyek immáron már európai uniós szinten is visszaigazolódnak. Ez mindannyiunk sikere" – mondta el az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke.

Kósa Ádám kiemelte, hogy a fejlettnek számító fővárosi régiókban sok esetben nagyobb a szegénységgel fenyegetett, nélkülöző és alacsony munkaintenzitású családok száma, akiket kirekesztés fenyeget (ez az ún. városi paradoxon ). Főként egyszülős családok, fogyatékos családtagról gondoskodók vagy a nyugdíjazáshoz közel álló idős emberek azok, akikre különös figyelmet kell fordítani az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulása érdekében. Ennek egyik fajtája a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, melynek megvalósulását objektív és összehasonlítható mérőszámokkal kell mérni a demográfia kihívásokra is tekintettel.

Deutsch Tamás, a jelentés néppárti felelőse a Regionális Fejlesztési Bizottság részéről, emlékeztetett: " A válság következtében a munkahelyteremtés elsőszámú prioritássá vált. 2014-től több eszköz áll rendelkezésre a foglalkoztatás támogatására, új munkahelyek létesítésére, különös tekintettel a fiatalok foglalkoztatása, és a jelentős munkahelyteremtési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások támogatása terén." A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Magyarország az uniós források 60%-át közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítja 2014 és 2020 között. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében mintegy 580 milliárd forint szolgálja a vállalkozások versenyképességének javítását és foglalkoztatását, továbbá közel 600 milliárd forint jut a foglalkoztatás ösztönzésére és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztésére.

Strasbourg, 2014. február 26.