Egyéb

Kósa Ádám kezdeményezésére mérték fel a fogyatékkal élők helyzetét

Kósa Ádám kezdeményezésére mérték fel a fogyatékkal élők helyzetét

2014. 05. 14.

Kósa Ádám hangsúlyozta, a kötet egyaránt segíti a kormány és az érdekvédelmi szervezetek munkáját. Az európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a könyv egyes fejezeteit maguk az érintettek, a különböző szervezetek képviselői írták meg.

A kötet kezdeményezője felidézte, öt évvel ezelőtt a Fidesz-KDNP kampánynyitó rendezvényén úgy fogalmazott, az az álma, hogy a fogyatékossággal élők maguk dönthessenek a saját sorsukról, és a kormányzat ebben partner legyen. Öt év alatt rengeteg segítséget kaptam – fűzte hozzá.

Mint mondta, a most megjelent tanulmánykötet megfelelő alapja lehet a további munkának, erre garanciát nyújthat a Fidesz-KDNP kormányzati többsége. Rámutatott, személyében nemcsak az EP-listán szerepel fogyatékossággal élő jelölt, hanem az Országgyűlésben is; a Fidesz-frakció soraiban foglal helyet Hirt Ferenc kerekesszékes, valamint Tapolczai Gergely siket országgyűlési képviselő. Más pártok sajnos a mai napig nem követték ezt a pozitív példát – tette hozzá, megjegyezve, úgy véli, a politikai sokszínűségnek a fogyatékosügyben is helye van.

Magyarország a rá szabott feladatot teljesítette, most rajtunk, a fogyatékossággal élőkön van a sor, hogy megmutassuk, mit is szeretnénk – jelentette ki. Közölte, a tanulmánykötetben a különböző szervezetek bemutatták a céljaikat.

Soltész Miklós ugyanitt arról beszélt, a kedvező politikai döntések mellett rendkívül fontos az érintett civil szervezetekkel való szakmai kapcsolat. A szociális- és családügyért felelős államtitkár emlékeztetett rá, tíz évvel ezelőtt arra tettek ígéretet, hogy a Fidesz, kormányra kerülése esetén, figyelembe fogja venni a tőlük érkező javaslatokat.

A következő négy év kormányzati munkája kapcsán kifejtette, ez nem a Fidesz-KDNP egyedüli sikere lehet csak, „hanem közös ügyünk sikere”. És nemcsak a civil szervezetek vezetőinek a sikere, hanem a fogyatékossággal élő emberek, az őket gondozó és ápoló személyek, valamint a hozzátartozók közös sikere lehet – sorolta a politikus.

Nyitrai Zsolt gratulált a tanulmánykötet írásában részt vevő Kósa Ádámnak, aki az Európai Parlament egyetlen siket képviselőjeként "történelmet írt", mikor először szólalt fel jelnyelven. Reményét fejezte ki, hogy a Fidesz-KDNP listáján induló politikus folytathatja érdekképviseleti munkáját a következő öt évben is.

A Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója úgy fogalmazott, a Fidesz megértette a „semmit rólunk nélkülünk” elvét, és egyúttal kiemelte, az elmúlt négy évben gyökeres változás állt be a kormányzati munkában a fogyatékossággal élők helyzetét tekintve. Felhívta a figyelmet a párt két választási ígéretére is: ennek megfelelően kezdeményezték, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói számára bevezessenek egy érzékenyítő tantárgyat, emellett bevezetik majd a jelnyelvi pótlékot is.

A politikus Európa egyik legsikeresebb szociális programjának nevezte az üdülési, pihenési lehetőséget biztosító Erzsébet-programot. A pénz végre jó helyre kerül – utalt arra, hogy az elmúlt időszakban több mint 250 ezren vehettek részt a programban, köztük 100 ezer gyerek, illetve 6 ezernél több fogyatékossággal élő.

Tájékoztatott arról is, hogy az unió eljárást indított a programmal szemben. A május 25-i európai parlamenti választás az Erzsébet-program megvédéséről is szól – húzta alá.

Gál Kinga kijelentette, a tanulmánykötet hazánkban és Európa más országaiban egyaránt jól használható, valamint feladatot ró az EP-képviselőkre a jövőbeni döntések meghozatalakor is.

A fideszes európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, fontos, hogy az Európai Parlamentben Kósa Ádám személyében továbbra is dolgozhasson siket képviselő, ugyanis, „ha nincs képviselet, nincs eredmény sem”. Mint mondta, folytatni kell a megkezdett munkát, és a szimbolikus gesztusok mellett rendkívül lényeges a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása is.

A könyvben – mely A fogyatékos személyeket támogató-szabályozó rendszer helyzetéről Európában és Magyarországon, és az ezzel kapcsolatos, az országos érdekvédelmi szervezetek által készített javaslatokról címet viseli – Lovászy László és Sziklai István írták az összegző tanulmányt.

A kötet egyes fejezeteit az országos fogyatékosságügyi érdekképviseletek szervezeteinek képviselői készítették, a munkában részt vett az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE) is.

A tanulmánykötet hamarosan elektronikus formában is publikálásra kerül, Kósa Ádám honlapján.

Forrás: fidesz.hu