Egyéb

Kósa: legyen a siketek jelnyelve is hivatalos uniós nyelv

Kósa: legyen a siketek jelnyelve is hivatalos uniós nyelv

2009. 04. 22.

A bemutatkozás alkalmából dr. Soltész Miklós vezette fel a jelenlévőknek Kósa Ádámot. Soltész a rövid bevezetőjében rámutatott, hibásnak tartja azt a szociálpolitikai felfogást, mely a fogyatékosokat az eltartotti létbe kergeti és tartósan konzerválja e függőségi állapotot. „Fogyatékos polgártársainknak biztosítanunk kell az értékteremtő munka lehetőségét. Ennek kulcsa az oktatás átalakítása a versenyképes tudás megteremtéséért és a munkaerőpiac fogadókészségének megteremtése” – vélekedett Soltész. „Tűrhetetlennek tartjuk azt a szemléletet, hogy aki fogyatékossággal él, az az esetek döntő többségében eltartott, ahelyett, hogy képességeinek megfelelő munkát végezhetne. Ez megalázó és sértő, ezen változtatnunk kell” – nyomatékosított a parlamenti képviselő.

Kósa Ádám a 28. hivatalos nyelv rangjára emelné a jelnyelvet. Jelnyelvi tolmácsok segítségével elmondta, hogy minden erejével a Dél-Alföldi régióban élő, megközelítőleg kilencvenezres fogyatékkal élők táborának szószólója kíván lenni. A politikus szerint a gazdasági válság súlyosan érinti a fogyatékosokat, mert először őket küldik el a munkahelyekről. Hozzátette, hogy a jogszabályok módosításával az élet minél több területén valódi esélyegyenlőséget kell teremteni, és ő ezért a munkáért vállalata a felkérést.

Kósa Ádám felszólalását Bányai Gáboré követte, aki rámutatott: a megyei intézményekben a csecsemőkortól az idősek otthonáig terjed a fogyatékosokkal történő foglalkozás. Bács-Kiskun elnöke kiemelte: „vannak olyan területek, ahol az állam egyetlen fillér normatívát sem biztosít az ellátáshoz, azt száz százalékban önkormányzati forrásból kell biztosítani”. Bányai megosztotta legutóbbi élményét hallgatóságával: „a napokban egy dán delegáció járt nálunk, ők nem fogyatékosoknak nevezik azokat, akiknek akár testi vagy szellemi hiányosságaik vannak az egészséges emberekhez képest, hanem azt mondják, hátrányból induló. Szeretném, ha ezzel a szemléletváltással állnánk fogyatékos polgártársaink felé” – mondta a politikus.

dr. Zombor Gábor említést tett a találkozón arról, hogy a gyógyászati segédeszközök piacán órási pénzek tűnnek el úgy, hogy közben vannak jobb, minőségibb és a fogyatékosokat jobban szolgáló eszközök a választékban. „Ezen – a fogyatékosokat megint csak hátránnyal érintő dolgokon is változtatnunk kell” – hangsúlyozta Kecskemét polgármestere.

Bányai Gábor, Kósa Ádám és Soltész Miklós
(fidesz.hu)