Fogyatékosságügy

Közösen befogadóbb jövőt alkotunk!

Közösen befogadóbb jövőt alkotunk!

2021. 03. 09.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról vitázott. Kósa Ádám a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában örömét fejezte ki, hogy a parlamenti jelentés szövege irányt mutat a 2021 utáni fogyatékosságügyi stratégiához. 

Kósa elmondta, nagyszerű eredménynek tartja, hogy Katrin Langensiepen, német zöldpárti képviselő jelentése úgy vizsgálta meg az elmúlt évekre vonatkozó irányelv megvalósulását, hogy közben rengeteg életszerű és használható célkitűzést tett a jövőre nézve. A fideszes képviselő felszólalásában jelképesnek nevezte, hogy az Európai Parlament éppen akkor fogadja el a jelentést, amikor az Európai Bizottság előterjesztette a 2021-2030 közötti fogyatékosságügyi stratégiát.

„2009 óta, amióta EP-képviselő vagyok, folyamatosan egyeztetek a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteivel Magyarországon és nemzetközi szinten is, mert meggyőződésem, hogy ők maguk tudják a legjobban, pontosan mire van szükségük. Ezt az elvet követtem már 2010-ben is, amikor én készítettem a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentést” – mondta el Kósa.

Kósa méltatta a jelentés felelősét: „Közös munkánk eredménye többek között az újfajta, emberi jogi alapú megközelítés az oktatás területén, a horizontális adatgyűjtést azokról a fogyatékossággal élőkről, akik eddig kimaradtak a statisztikákból és a kommunikációs akadálymentesítés, hiszen eddig uniós szinten elsősorban a fizikai akadálymentesítésre összpontosítottak”.

Brüsszel, 2021. március 9.