Egyéb

Lassú lesz a fellendülés

Lassú lesz a fellendülés

2009. 11. 04.

Így például továbbra is kedvezőtlenek lesznek a munkaerő-piaci körülmények, az exportbővülés csak lassan szilárdulhat meg, és 2011-ig – többek között a gyenge keresleti kilátások és a mérsékelt hitelbővülés okán – várhatóan a beruházások sem élénkülnek – figyelmeztet legfrissebb előrejelzésében az Európai Bizottság.

Bár a magánfogyasztás a válság idején stabilizáló tényezőnek bizonyult, a közeljövőben a kiadások csökkenésére kell felkészülni, ahogy a munkanélküliség uniós szinten lassan meghaladja a 10 százalékot. A bizottság szerint hiába bizonyult a vártnál ellenállóbbnak az uniós munkaerőpiac, az elkövetkező negyedévekben nagyobb arányú leépítések várhatók. A foglalkoztatás csökkenése csak 2010 végén és 2011-ben állhat meg – véli Joaquín Almunia, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa.
Az uniós államháztartások helyzete jövőre még romlik, és bár 2011-ben megindulhat az összesített hiány csökkenése, az adóssághányad továbbra is növekvő pályán marad. A lanyha gazdaság és a gyenge bérnövekedés miatt az infláció a nyersanyagárak emelkedése ellenére sem haladja meg a 1,5 százalékot még 2011-ben sem.

Az uniós trendekkel összhangban a bizottság Magyarországon is a sanyarú munkaerő-piaci helyzetben látja a fellendülés fő akadályát. Becslése szerint a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás 5 százalékkal eshetett az idén, és jövőre további csökkenés várható. A bizonytalanság és a reálbérek mérséklődése miatt a fogyasztói kiadások 2008 és 2010 között több mint 10 százalékkal zsugorodhatnak.

A bizottság a kormánynál magasabb, ez évben és jövőre is 4 százalék fölötti GDP-arányos hiánnyal számol, sőt, felhívja a figyelmet a deficit még nagyobb mértékű emelkedésének a kockázatára. Szerinte ugyanis egyes hiánycsökkentő intézkedések nem tűnnek fenntarthatónak: ilyen többek között az állami szektor béreinek és bizonyos intézmények kiadásainak a befagyasztása, vagy az oktatásra, az egészségügyre és az önkormányzatokra fordított összegek szerkezeti reformok nélküli megkurtítása. Ugyancsak kockázatot hordoz magában, hogy a vártnál rosszabbak lehetnek a vállalati adóbevételek.

Forrás: Világgazdaság Online