Fogyatékosságügy

Legyen az ombudsman az átláthatóság és az objektivitás őre

Legyen az ombudsman az átláthatóság és az objektivitás őre

2021. 03. 11.

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Ombudsman 2019-es tevékenységéről szóló jelentését. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, a jelentéssel kapcsolatos kedd délutáni vitában hangsúlyozta, hogy az EU-s intézmények átláthatósága és objektivitása a polgárok Unióban vetett bizalmának egyik záloga. Az ombudsmannak ugyanakkor fontos szerepe van abban is, hogy az uniós intézmények a fogyatékossággal élők igényeit az egyenlő bánásmód elvének figyelembe vételével maradéktalanul teljesítsék.

Kósa hozzászólásában ismertette, hogy 2019-ben Emily O’Reilly, Európai Ombudsman eredményeket ért el olyan fontos területeken, mint az uniós intézmények és a lobbitevékenységek átláthatósága, az alapvető jogok, köztük a fogyatékossággal élők jogai, az etikai kérdések, az állampolgárok döntéshozatalban történő részvétele, a személyzeti ügyek megfelelő kezelése és a munkaerő-felvétel, valamint a hatékony pénzgazdálkodás.

„Elfogadhatatlannak tartom ugyanakkor, hogy az uniós intézmények honlapjai a mai napig nem többnyelvűek és nem akadálymentesek a különböző típusú fogyatékosságokkal élő személyek számára, így a nemzeti jelnyelveket használók számára sem”- fejtette ki a fideszes EP-képviselő. Felszólalásában felszólította az Európai Ombudsmant, hogy szorosan kövesse nyomon a Bizottság új, 2020 utáni időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiája, valamint az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezménye végrehajtását. Kósa szerint fogyatékosügyben összetett megközelítésre van szükség, ezért javasolta az ombudsmannak, hogy a fogyatékossággal élő személyek szervezeteit vonják be a folyamatba.

Háttér: Az Európai Ombudsmant az Európai Parlament választja meg a jogalkotási ciklus időtartamára. Az ombudsman elsődleges feladata annak biztosítása, hogy a polgárok jogait teljes mértékben tiszteletben tartsák, és hogy a megfelelő ügyintézéshez való jog minden körülmények között az uniós intézményektől, szervektől és hivataloktól elvárt legmagasabb szintű normákat tükrözze. Az ombudsman alapvető szerepet játszik abban is, hogy segítse az európai intézményeket a nyitottság és a hatékonyság növelésében, valamint a polgárokhoz való közelítésben.

Brüsszel, 2021. március 11.