Egyéb

Legyen a társadalmi munkának becsülete!

Legyen a társadalmi munkának becsülete!

2009. 11. 05.

Az Európai Parlament Szociális és Foglalkoztatási Bizottságának mai ülésén a képviselők egyetértettek abban, hogy az önkéntes munkának elismert, és a munkaerőpiacon jutalmazott tevékenységgé kell vállnia, különösen a közszférában, ahol az emberek hétköznapjairól döntenek, vagy nyújtanak közvetlenül igénybevehető szolgáltatásokat.

 

A bizottság támogatta az Európai Tanács azon álláspontját, miszerint a következő évtized első évére, azaz 2011-re, amikor a tagországok az önkéntes tevékenységvállalásra összpontosítsanak, meg kell szervezni az önkéntesség rendszerét. Stratégiát kell alkotni azért, hogy azok az emberek, akik társadalmi munkában szeretnének dolgozni, szakmailag is hozzájárulhassanak az őket foglalkoztató civil, vagy vállalati foglalkoztatók szakmai fejlődéséhez. A grémium azonban azt is kimondta, hogy minderre csak akkor lehet buzdítani az embereket, ha biztosítottak az egészség- és balesetbiztosítási feltételek.

 

Ahhoz, hogy az önkéntesség a karrierépítés egy meghatározó elemévé váljon, elsősorban a szemléletnek kell változnia Magyarországon. Sikerként könyvelhető el, hogy dr. Kósa Ádám képviselő által benyújtott és egyben elfogadott módosító indítvány tartalma javaslatként bekerült az Európai Tanács által tervezett határozat szövegébe.

Amennyiben erre az Európai Parlament is rábólint, ténylegesen megfogalmazódnak a társadalmi munka azon előnyei, mint hogy általa erősödik a helyi közösségi élet, összekovácsolódnak a civil, a vállalati, és a politikai célok. Nyomatékot kap legfőbb erénye is, hogy azok, akik a közszférában, és különösképpen a közigazgatás magas beosztású munkaköreiben dolgoznak, és elszakadtak a hétköznapi élet valóságától, megismerhetik a valós társadalmi problémákat, a nélkülöző és segítségre szoruló embereket.

 

Magyarország  2011. első felében az unió soros elnökségét adja, éppen az Önkéntesség Európai Évében, így ebben sem maradhatunk felkészületlenek.