Egyéb

Legyen akadálymentes az utazás mindenki számára

Legyen akadálymentes az utazás mindenki számára

2010. 06. 02.

dr. Kósa Ádám sajtóközleménye
Az egyik elfogadott módosítás értelmében az új autóbusz-állomások, hajókikötők és terminálok tervezésével, illetve a meglévők nagyobb átalakításával kapcsolatos döntéseknél az üzemeltető szerveknek kivétel nélkül figyelembe kell venniük a fogyatékossággal élők vagy csökkent mozgásképességű  személyek igényeit, az ún. „design for all” követelményeinek megfelelően. „Ennek a javaslatnak az alapja, hogy az áruk, szolgáltatások és az épített környezethez való hozzáférhetőség központi kérdés minden fogyatékos ember számára, csakúgy mint minden EU állampolgár számára” – indokolta a változtatás létjogosultságát Kósa Ádám. A képviselő az Európai Bizottság 2003 óta hangsúlyozott „design for all” elve mellett, a teljes körű tájékoztatáshoz való jogot is beemelte javaslatai közé.

Az elfogadott korrekciók között szerepel a néppárti politikus azon indítványa is, amely kimondja, hogy a tagállamoknak ösztönözniük kell a tömegközlekedés használatát és egymással összehangolt, valamennyi közlekedési módra kiterjedő informatikai rendszereket kell bevezetniük. Kósa leszögezte, mindezeknek a szolgáltatásoknak hozzáférhetőknek kell lenniük a fogyatékkal élők számára is.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament továbbra sem tud kompromisszumot kötni a 2006/2004/EK rendelet utasokat érintő átfogó módosításáról. A fogyatékossággal élők jogai az Európai Parlamentben továbbra is kiemelt figyelmet kapnak, ennek köszönhetően Antonio Cancian olasz néppárti képviselő még jelentést is készített az ügyben. Ez a jelentés például hangsúlyozza, hogy az Európai Tanács módosítása gyengítené a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek jogait, illetve bevezetne egy olyan cikket, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy mentesítsék a belföldi járatokat a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű személyekre vonatkozó előírások alkalmazása alól.

Az EP Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága egységesen kiáll a fogyatékossággal élő vagy a csökkent mozgásképességű személyek jogainak garantálása mellett, így megvan a remény arra, hogy az Európai Tanács elfogadja a képviselők álláspontját. A bizottsági szavazást megelőzően az ülésen több felszólaló kiemelte: Kósa Ádám munkájának köszönhetően a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek jogai jobban előtérbe kerültek.