Ma este megkérdezik Almuniát

Becsey Zsolt (EPP-ED, Fidesz) sajtóközleménye.

Az Európai Néppárt kilenc hónapig tartó sürgetésére az Európai Parlament végül mostani plenáris ülése napirendjére tűzte a magyar Becsey Zsolt és a német Alexander Radwan kérdését Almunia gazdasági és pénzügyi biztoshoz azoknak az értékeléseknek a hitelességéről, amelyeket a brüsszeli Bizottság a tagállamok makrogazdasági teljesítményéről ad.

A szerda éjjeli vitában Becsey Zsolt az Európai Néppárt vezérszónokaként arra keresi a választ: van-e elégséges eszköze a Bizottságnak kiküszöbölni az olyan súlyosan megtévesztő információkat, mint amelyek a 2005-ös görög, és főleg a 2006-os magyar makrogazdasági adatszolgáltatást övezték.

Az európai intézmények EbS televíziószolgáltatása révén élőben és Interneten is követhető fölszólalásában Becsey Zsolt emlékeztetni készül a Bizottságot politikai felelősségére. Az ugyanis nem maradhat következmények nélkül, hogy egy tagállam makrogazdasági előrejelzései, amelyeket a Bizottság értékelései visszatükröznek, még köszönő viszonyba sem kerülnek a későbbi teljesítménnyel – érvel a magyar néppárti euroképviselő.

Az uniós tagállamok körében példátlanul magas magyar államháztartási hiány aláássa a közös gazdaságpolitikai koordináció hitelét, és rombolja az Európai Unió védernyő jellegét. Ugyanakkor a Bizottság akkor sem változtatott megengedő magatartásán, amikor leváltották a magyar Központi Statisztikai Hivatal elnökét, és – mint kiderült – a magyar kormány trükkök százait alkalmazta makrogazdasági adatszolgáltatásakor. A Bizottság elnéző maradt akkor is, amikor a magyar miniszterelnök Almunia biztosnak küldött üzeneteivel kérkedett, végképp lerombolva a brüsszeli testület ellenőrző képességébe vetett bizalmat.

Becsey Zsolt kérni fogja a Bizottságot: terjessze elő javaslatait olyan jogalkotási vagy adminisztratív fejlesztésekre, amelyek kizárják azt a  megtévesztő adatszolgáltatást, ami elsősorban az érintett tagállam lakosságának a legfájdalmasabb.