Egyéb

Ma szavaznak a képviselők a Bizottságról

Ma szavaznak a képviselők a Bizottságról

2010. 02. 09.

Ma délután kettő órakor szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottság megerősítéséről Starsbourgban. A Parlamentben a leadott szavazatok egyszerű többségére (50 százalék + 1 szavazatra) lesz szükség a Bizottság jóváhagyásához.

Jean Marinescu román néppárti képviselő egy február 3-i sajtóbeszélgetésen azt jósolta, hogy a második Barroso-bizottság az elnöknél is nagyobb többséggel fog majd átmenni a jövő heti parlamenti szavazáson. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a nagy frakciók kívánságai teljesültek a Bizottság összetételével kapcsolatban, így nincs okuk rá, hogy elhúzzák a procedúrát.

José Manuel Barroso ma reggel mutatja be a biztosi kollégium tagjait és annak programját az Európai Parlament plenáris ülésén, és külön kitér a Parlamenttel a napokban megkötött intézményközi megállapodásra is. Az erről a megállapodásról szóló parlamenti határozat megszavazását követően a plenáris egy órára felfüggeszti ülését, hogy időt adjon a szavazás előtti konzultációkra a frakcióknak, mielőtt sor kerülne a Bizottság jóváhagyásáról tartandó voksolásra.

„A biztos jelöltek meghallgatása legszebb fényében mutatta meg az európai parlamenti demokráciát. A biztosi testületről tartandó parlamenti szavazással rendkívül fontos pillanathoz érkezünk” – jelentette ki múlt héten Jerzy Buzek, a Parlament elnöke.

BruxInfo Portál/ kosaadam.hu