Egyéb

Ma van a 112-es európai napja

Ma van a 112-es európai napja

2010. 02. 11.

Minden európai polgárnak joga, hogy hozzáférhessen az Európai 112-es Segélyhívószámhoz, és azt gondolom erre nekem is fel kell hívnom a figyelmet, mint európai parlamenti képviselőnek – fogalmazott közleményében Kósa Ádám a 112-es hívószám európai napján.

Az Európai Bizottság által is támogatott három éves REACH 112 beruházás keretében olyan internetes hálózatot építettek ki egyelőre öt tagországban (Svédország, Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország és Spanyolország), amelyen keresztül szövegesen, hang – és videó hívással is segítséget kérhetünk. Ez különösen fontos a fogyatékossággal élő emberek számára, hiszen például a siket emberek ebből a szempontból csak szöveges üzenetben, vagy videó hívás útján jelnyelven tudnak kommunikálni.
A Disability Intergroup elnöke elmondta, a projekt során megvalósul, hogy élő szöveges kapcsolat jöhet létre a segítséget kérő fél és a központ munkatársa között. Ez egy óriási lépés a segélyszolgálat egyenlő esélyű hozzáférése terén, és a „designed for all” mottót követi – hangsúlyozta.

Az egységes európai segélyhívó szám az összes tagállamban működik, és tárcsázásával díjmentesen hívhatjuk a mentőket, a tűzoltókat vagy a rendőrséget. A hívásokat szakképzett ügyeleti stáb fogadja. Az ügyeleti központokban egyre több olyan munkatárs dolgozik, aki idegen nyelveken is képes hívást fogadni.
A 112-es nem váltja fel a tagállami segélyhívó számokat, hanem ezekkel együtt áll a segítségre szorulók rendelkezésére. Az egységes segélyhívó szám már majdnem 20 éve tárcsázható, ám az európaiaknak alig több mint 20 százaléka tud létezéséről.