Egyéb

Magyar KKV siker: Mobiltelefon-alkalmazással akadálymentesítették a Kossuth teret

Magyar KKV siker: Mobiltelefon-alkalmazással akadálymentesítették a Kossuth teret

2010. 10. 22.

Az Artklikk október elején indította el a siketek és nagyothallók számára kialakított mobiltelefonos alkalmazás tesztelését a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) és más civil szervezetek közreműködésével. A három hetes tesztidőszak sikerrel zárult, a felhasználók elégedettek voltak a mobiltelefonra tölthető alkalmazás szolgáltatásával.

A teszt lényege, hogy a Kossuth téren található látnivalókról, közintézményekről és érdekességekről jelnyelvi közlések tekinthetők meg a mobiltelefonon. Az alkalmazás segítségével mindig a felhasználóhoz legközelebb eső nevezetesség képe jelenik meg a menüelemként: ennek kiválasztásával megtekinthetővé válik a hozzá tartozó magyar jelnyelvi videó.

Mobil akadálymentesítés – elsőként a világon

„Mától elmondható, hogy a budapesti Kossuth tér az első, siketek számára infokommunikációs eszközzel akadálymentesített közterület az egész világon” – mondta Kövécs András. Az Artklikk fejlesztőcég stratégiai vezetője szerint az alkalmazás beltéri akadálymentesítésre is továbbfejleszthető. „Terveink  között szerepel további hazai és később nemzetközi közterületek és közintézmények akadálymentesítése is a közeljövőben”.

Irány a nemzetközi piac

„A magyar fejlesztés előtt komoly nemzetközi lehetőségek állnak, igyekszünk megtalálni a cég számára a legjobb nemzetközi partnert a szolgáltatás további bővítésére”, mondta Lemák Gábor, a hazai infokommunikációs fejlesztő cégeket összefogó Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) menedzsere. Mint elmondta, az Artklikk több másik klasztertaggal összefogva már jelentős sikereket mutathatott fel a multimédiás mobilalkalmazások területén is. A fejlesztő cég más termékét – számos más hazai hi-tech találmány mellett – élőben is ki lehet próbálni az MMKlaszter által szervezett idei Innovációs TechShow-n (2010. december 7. Merlin Színház).

„Ma hazánkban több mint 360 ezer siket és nagyothalló ember él, akik számára számtalan közszolgáltatás azért nem érhető el, mert kizárólag a hangzó nyelvet alkalmazzák akkor, amikor tájékoztatni akarják az embereket“ – mondta Kósa Ádám. A néppárti európai parlamenti képviselő (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy bár az ország 2007-ben ratifikálta a Fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ egyezményt, a mai napig nem áll rendelkezésre semmiféle szakmai vagy tervezési segédlet, illetve szakmai útmutató az info-kommunikációs és az audió-vizuális akadálymentesítéshez.  „A jelen kezdeményezés – tette hozzá Kósa – elindíthat egy pozitív folyamatot.“

Kossuth tér – akadálymentesítve!

A tesztelésben minden érdeklődő részt vehet, kipróbálhatja az alkalmazást, és ehhez csak egy harmadik generációs mobiltelefonra és adatkapcsolatra van szükség.
Az alkalmazás, továbbfejlesztése révén alkalmas beltéri akadálymentesítésre is, így a tervek között szerepel további közterületek (turisztikai célpontok, budapesti kerületek) és közintézmények (múzeumok, önkormányzatok, egyetemek, kórházak, orvosi rendelők) akadálymentesítése is a közeljövőben. A program további előnye, hogy egyszeri, telefonra történő telepítést követően, a jövőben bármikor alkalmazható és akár országhatárokon átívelő akadálymentesítési megoldás is igénybe vehető általa.

Az Artklikkről

A 2005-ben alapított magyar kutatók tulajdonában álló cég informatikával, azon belül mobiltelefon-alkalmazásokkal foglalkozik. Az Artklikk több újgenerációs fejlesztésben részt vesz a Mobilitás és Multimédia Klaszter tagjaként,  valamint kiterjedt kutató-fejlesztői kapacitást irányít a Műszaki Egyetemmel együttműködve. A K+F tevékenységének fő fókuszában a saját fejlesztésű „fullXS™” mobilplatform, kontextuálisan targetált hirdetések és élő videóra épülő mobilalkalmazások fejlesztése áll.

A Mobilitás és Multimédia Klaszterről

A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) a magyarországi mobil és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztés kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Az MMKlaszter Magyarország legjelentősebb akkreditált innovációs klasztere, mely jelenleg több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innováció-menedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését. Az MMKlaszterben jelenleg 16 „nagyprojekt” megvalósítása zajlik, közel 6 milliárd forint értékben.

További információ

Mobilitás és Multimédia Klaszter        Mártonfi Milán
www.mmklaszter.com            06 20 213 9296

Artklikk            Kövécs András
www.artklikk.hu            06 20 447 1177
[email protected]