Egyéb

Magyarország az energiaszegénység felszámolására törekszik

Magyarország az energiaszegénység felszámolására törekszik

2022. 02. 10.

Az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága (EMPL) a környezetvédelmi bizottsággal (ENVI) együtt megvitatta a Szociális Klímaalap tervét. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője a vita kapcsán rámutatott: „A klímavédelemért harcolva az EU az egyik kezével próbál adni, a másikkal viszont rengeteget elvesz: előbb ki akarja terjeszteni az üvegházhatású gázok kibocsátáskereskedelmét a lakossági épületekre és a közlekedésre is, majd eszébe jut, hogy emiatt az emberek nem tudják majd fizetni a fűtési számlájukat vagy megtankolni az autóikat”. Tóth Edina EP-képviselő szerint az állampolgárokra gyakorolt negatív hatásokkal kapcsolatban sokkal nagyobb körültekintésre van szükség: a zöld átmenet árát az EU nem fizettetheti meg a családokkal.

„Meg kell védenünk a magyar emberek életkörülményeit, ezért a Szociális Klímaalap terve jelenlegi formájában nem elfogadható. A rezsicsökkentésben példát mutatunk egész Európának, mára több ország követi a hazánkban 2013 óta működő jó gyakorlatot”- emelte ki Kósa.

Hazánk elkötelezett az uniós szinten vállalt klímacélok elérése iránt, ugyanakkor a kormány célja megvédeni az embereket az indokolatlan áremelésektől. Ezért minden olyan javaslatot elutasítunk, ami az energiaszegénység növekedését eredményezheti!” – hangsúlyozta Tóth Edina.

„Nem hagyjuk, hogy a brüsszeli bürokraták és a baloldali politikusok veszélybe sodorják a magyar emberek közösen elért eredményeit!” – tették hozzá a fideszes politikusok.

A magyar baloldal sem hazudtolta meg magát. Az ülésen résztvevő Dobrev Klára megismételve a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a felháborodást keltő szavait, azt hangsúlyozta: „A hétköznapi emberektől azt kérjük, hogy változtassák meg az egész eddigi életüket. Nemcsak azt, hogy hogyan fűtenek, hogyan közlekednek, hanem azt is, hogy hova mennek nyaralni, hogyan öltözködnek, mit vesznek a gyerekeiknek karácsonyra”. Világossá vált ismét, hogy a magyar baloldal a rezsicsökkentést eltörölve megszorításokat akar, a polgárokat lehetetlen terhekkel akarja sújtani, a legtermészetesebb szokásaikat akarja parancsszóra  megváltoztatni.

Brüsszel, 2022. február 10.