Fogyatékosságügy

Magyarország példát mutat a fogyatékossággal élők támogatásában

2017. 11. 30.

Kósa Ádám sajtóközleménye Az Európai Parlament ma megszavazta az Európai Fogyatékosságügyi Stratégia végrehajtásáról szóló jelentést, melynek kapcsán a plenáris ülésen Kósa Ádám fideszes EP-képviselő elmondta: „Magyarország jó példája a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv gyakorlati alkalmazásának, hazánkban ugyanis a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek kapják meg az EU-s támogatásokat, hiszen ők tudják legjobban, hogy mire van szükségük a tagjaiknak.

Mint emlékezetes, 2011-ben Kósa Ádám volt a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó Európai Fogyatékosságügyi Stratégiáról szóló jelentés felelőse. Most azt vizsgálta az Európai Parlament, hogyan halad a stratégia végrehajtása az EU-ban.

A néppárti politikus a jelentés plenáris vitájában rámutatott: „A fogyatékossággal élők önálló életvitelét az olyan technológiák biztosíthatják, amelyek a mindennapi tevékenységeikben segítik őket. Ezért szükséges támogatni az ilyen technológiák kutatását és innovációját. Kósa kiemelte: „Magyarország ebben példát mutat az EU-nak, hiszen hazánkban az EU-s támogatásokat a fogyatékossággal élő személyekkel és érdekképviseleti szervezeteikkel együttműködve, hangjukat meghallgatva ítélik oda”.

A siketeket és nagyothallókat képviselő SINOSZ által 2014-ben elindított Kontakt videótolmács-szolgáltatás segítségével már 309 ezer alkalommal telefonálhattak siket felhasználók (mintegy 9500 órában) online bejelentkező jelnyelvi tolmács segítségével. A SINOSZ idén a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ), valamint a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) együtt konzorciumban pályázott és nyert el 1,4 milliárd forintot, amely összegből bővülni fog a KONTAKT. A jövőben alkalmas lesz a látássérülteknek segítő „Távszem” nevű szolgáltatás befogadására is, valamint egy új jelnyelvi szótár kifejlesztésével segítik a jelnyelvi tolmácsok továbbképzését. Ugyancsak támogatást kapott (728 millió forint összegben) a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége), amely mintegy 600 tagját juttatja ez által laptophoz és táblagéphez, azzal a céllal, hogy segítse társadalmi felzárkózásukat. Hasonló célra az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is nyert 450 millió forintot.

Ezek a példák a „Semmit rólunk nélkülünk!” alapelv gyakorlati megvalósulásai, mert a pénz hozzáértő kezekbe kerül és közvetlenül segíthet abban, hogy a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlősége valósággá váljon.

Háttér: EFOP-1.1.5-17 – A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása https://www.palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso

Brüsszel, 2017. november 30.