Egyéb

Magyarország segít!

Magyarország segít!

2021. 10. 07.

Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban a mianmari emberi jogi helyzetről, többek között a vallási és etnikai csoportok helyzetéről tartott ma eszmecserét. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország kiáll a vallásszabadság mellett és a helyszínen segít a bajba került embereknek.

Kósa Ádám emlékeztetett rá, hogy a 2017 augusztusa óta legkevesebb 700 000 rohingya menekült a mianmari üldöztetés elől Bangladesbe, köztük sokan keresztények. „A 2021-ben lezajlott katonai puccs ezen a helyzeten csak rontott. A vallásüldözés továbbra is veszélyezteti Mianmar vallási kisebbségeit” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Kósa rámutatott: „Egyértelmű, hogy gyors és kézzelfogható segítségre van szükség!”

A Fidesz EP-képviselője felhívta a figyelmet rá, hogy „Magyarország a Hungary Helps Program keretében támogatta a szükséget szenvedő rohingya menekült közösség életkörülményeinek javítását: orvostechnikai eszközök és gyógyszerek beszerzésével, illetve várandós anyák és gyermekek élelmezésének biztosításával, továbbá a Dakkai Római Katolikus Főegyházmegyével együttműködve 20 család számára lakóházak épültek”.

„A célunk világos kezdetektől fogva: a segítséget helybe kell vinni, és elkerülni, hogy a menekültek tovább vándoroljanak Európa felé. A feladat tehát kettős: kiállni a vallásszabadság, az üldözött muszlimok és keresztények mellett is, és hatékonyan helyben segíteni a bajbajutottakon” – zárta szavait Kósa Ádám.

Háttér: 2021. február 1-je óta politikusokat, kormányzati tisztviselőket, civil társadalmi képviselőket, vallási szereplőket, békés tiltakozókat és írókat tartóztattak le jogellenesen vagy helyeztek házi őrizetbe Mianmarban. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának legutóbbi jelentése szerint az államcsíny óta több mint 1120 embert öltek meg, és a katonai hatóságok több mint 8000 embert tartóztattak le, köztük több száz politikust, aktivistát és köztisztviselőt; mivel a bíróságok 312 embert ítéltek el, ezek közül 26 embert halálra, és az elítéltek között két gyermek is van. A jelentések szerint legalább 120 ember halt meg őrizetben; mivel 2021 júliusáig a junta legalább 75 gyermeket ölt meg.

Strasbourg, 2021. október 7.