Munkaerőpiac

Magyarország uniós viszonylatban is a leggyorsabbak között növeli a minimálbért

Magyarország uniós viszonylatban is a leggyorsabbak között növeli a minimálbért

2022. 07. 12.

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága (EMPL) ma szavaz az uniós minimálbér intézményközi tárgyalások során született irányelv-javaslatáról. „A jelenlegi kompromisszum nem tartogat újdonságot, hiszen továbbra is a tagállamok kezében hagyja, hogy saját gazdasági és szociális körülményeiket figyelembe véve határozzák meg a minimálbér értékét. Így továbbra is teret ad a Fidesz-KDNP minimálbér-emelési politikájának” – hangsúlyozta Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője a szavazás kapcsán.

„A magyar minimálbéremelés Európában is modellértékű, az első Orbán-kormány idején, majd 2010 óta is radikálisan növekednek a minimálbérek Magyarországon (73 500 forintról 200 000 forintra, illetve garantált bérminimum 89 500 forintról 260 000 forintra nőtt), európai összehasonlításban is nálunk a negyedik legnagyobb a minimálbér növekedésének az üteme, míg a V4 országok között a legnagyobb” – emlékeztetett Kósa.

„A ma szavazásra kerülő uniós irányelvtervezet nem veszélyezteti a Fidesz-KDNP minimálbér növelő politikáját, hiszen a tagállamokra bízza, hogy saját gazdasági és szociális körülményeik alapján maguk határozzák meg a minimálbér összegét, ehhez csupán egy számítási javaslatot nyújt” – jegyezte meg Kósa Ádám.

„Az elmúlt 28 évben csak a jobboldali kormányok alatt növekedett jelentősen a minimálbér vásárlóereje. Ehhez képest a Gyurcsány-kormánynak lett volna lehetősége cselekedni, növelni a magyar minimálbért, de nem tettek semmit ennek érdekében, a baloldali kormányok eredményei eltörpülnek a mostani értékek mellett. A Fidesz-KDNP kormány továbbra is kiemelt helyen kezeli a minimálbér-növelést, ez pedig egybevág a jelenlegi, tagállamok számára nem kötelező érvényű uniós irányelvjavaslat céljaival” – hangsúlyozta Kósa Ádám.

Brüsszel, 2022. július 12.