Magyarország ismét lépéselőnyben Európával szemben

Bánki Erik fideszes EP-képviselő tegnap este az Európai Parlament tranzakciós adóról szóló plenáris vitájában méltatta Magyarország válságkezelésben elért eredményeit, melynek egyik kulcseleme a pénzügyi szektor megfelelő hozzájárulásának biztosítása volt.

A Fidesz képviselője szerint a tranzakciós adóról szóló uniós javaslattal ismét bizonyítást nyert, hogy Magyarország kormánya az Európai Unió előtt jár. Míg korábban rengeteg támadás ért bennünket a bankadó, valamint a különadók bevezetésekor, addig mára az Európai Bizottság is belátta, hogy a bankoknak valamint a pénzügyi szektornak is hozzá kell járulnia valamilyen formában a válságból való kilábaláshoz és a gazdaságélénkítéshez, valamint a kis- és középvállalkozói szektor versenyképessé tételéhez.
 
A magyar kormány elsőként alkalmazta ezt a példa nélkül álló eszközt az Unióban, első volt abban, hogy a válságra reagálva önálló gazdaságpolitikát válasszon, ami elérte célját. Mára Magyarország újra az EU éllovasa lett, hiszen kétszer olyan gyorsan nő gazdaságunk, mint az Unió átlaga. Élen járunk a munkahelyteremtésben, nálunk a legalacsonyabb az infláció és azon kevés országok közé tartozunk, akik csökkenteni tudják költségvetésük hiányát. Az EU-n belül kiemelkedő mértékű hitellehetőséget kínálunk a kkv szektor tagjainak, amelyből versenyképességük erősítését és új munkahelyek teremtését finanszírozhatják. Erősödésük a gazdasági növekedés motorja lett.
 
"Az optimista minden vészhelyzetben lehetőséget lát, a pesszimista veszélyt lát minden lehetőségben. Remélem, az Európai Unió országai is az optimista megközelítést alkalmazzák" – idézte Churchillt a politikus.