Magyarország lemaradásának ára

Euró millióktól esett el Magyarország, mivel a 2005-ös nemzeti össztermék értékét 2007 és 2009 között nem tudta a többi visegrádi országgal együtt növelni. Egy milliárd euró többlettámogatáshoz jut ugyanis Csehország, Lengyelország és Szlovákia, mivel gazdasági növekedésük 2007 és 2009 között 5 százalékkal meghaladta a 2005-ös előrejelzéseket.

A 2002-ben még éllovas Magyarországon a szocialisták rossz gazdaságpolitikája és elhibázott reformjai miatt a gazdaság zsugorodik, és így nem tudjuk bizonyítani, hogy nagyobb összegek hatékony felhasználására is képesek lennénk. Ezért Magyarország nem jogosult a nagyobb támogatásra.

A 2007-13-as pénzügyi keretterv megalkotásakor 2005-ben az egyes tagállamoknak jutó felzárkóztatási forrásokat a bruttó hazai termékükkel (GDP) arányosan határozták meg. A szabályok szerint azonban, ha valamelyik tagország GDP-je 2007 és 2009 között 5 százalékkal meghaladja a 2005-ben előre jelzett szinteket, akkor ehhez hozzáigazítják az adott állam rendelkezésére álló uniós forrásokat. A visegrádi országok közül háromban, így Lengyelországban 8 százalékkal, Szlovákiában 10,8 százalékkal, Csehországban pedig 7,5 százalékkal volt magasabb a gazdasági növekedés, mint a 2005-ös előrejelzés, ezért egy milliárd euró plusz pénzt kapnak. Magyarország GDP-je ezzel szemben, a tavalyi 6,3%-os zsugorodás és az azt megelőző évek stagnálása következtében fényévekre van a szocialista-liberális kormány akkor hirdetett vízióitól. A magyar polgárok pedig így fontos, a kilábolást segítő forint milliárdoktól estek el.

Surján László európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) az eset kapcsán kiemelte: ”sajnálatos, hogy Magyarország, amely 2002-ben még az élen járt a négy visegrádi ország között, az elmúlt években az utolsó helyre szorult. A magyar kormány elhibázott gazdaságpolitikája hazánk lemaradásához vezetett, a lemaradás árát pedig most ismételten érezhetjük. A jól teljesítő három visegrádi ország egy milliárd euró „jutalomban” részesül, a rosszul teljesítő Magyarország nem kap semmit. A szocialista-liberális kormány alkalmatlanságáért tehát forint milliárdokkal fizet az ország”. „Az új kormánynak teljesen új pályára kell állítani a gazdaságot, hogy a szégyenpad helyett legalább utolérjük szomszédainkat” – zárta gondolatait a kereszténydemokrata Surján László.