Magyarország többre képes (+videó)

Magyarország többre képes címmel a Fidesz programalkotó vitasorozatot tartott. A konferencián Orbán Viktor Fidesz-elnök mellett beszédet mondott Schmitt Pál, Martonyi János, Elmar Brok, Szájer József, Duray Miklós és Gál Kinga is. A nyitókonferencián a siketek és nagyothallók feliratozva is követhették az elhangzottakat.

Schmitt Pál nyitóbeszédében kifejtette: a Fidesz számára fontos, hogy egy határozott programmal álljon választópolgárai elé. Mint elmondta, a mai konferenciával kezdik a vitasorozatot, melynek végén – terveik szerint május elejére – elkészül a Fidesz választási programja, mely természetesen épít a már korábban elfogadott alapprogramra, az Erős Magyarország programra.

A konferenciákat egyes nagyobb tematikák mentén rendezik meg, így a növekedés (elsősorban gazdaságpolitika), a felelősség (energia, kutatásfejlesztés, környezetvédelem), a vidék (agrárpolitika és mezőgazdaság), a felzárkózás (uniós források, regionális fejlesztések) és az összetartozás (nemzetpolitika, demográfia és egyéb kérdések) mentén.

Céljuk az, hogy a szakmai területek legjobbjaival együtt állítsák össze a Fidesz választási programját, annak érdekében, hogy majd sikerrel képviseljék hazánkat Brüsszelben – jelentette ki.

Martonyi János: 2009 Európa számára a bizonytalanság és az esélyek éve lesz

2009 Európa számára a bizonytalanság és az esélyek éve lesz – jelentette ki Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere.

Kifejtette, Európa számára 2009 egy különlegesen fontos esztendő lesz: júniusban sor kerül az európai parlamenti választásokra, le fog zárulni az intézményi válság – nagy valószínűséggel október végén, novemberben ismételt népszavazásra kerül sor Írországban -, valamint – tette hozzá – Európa úgy tűnik, ismét fontos globális szereplővé válik.

Az, hogy ez így történik-e, és valóban működik-e a válságnak az a katalizátor hatása, amiben reménykedünk, alapvetően két kérdéstől függ. Egyrészt, hogy az Európai Unió szembe tud-e nézni a globális kihívásokkal, másrészt, hogy képes-e arra, hogy európai szintű megoldásokkal segítse az emberek mindennapi életét – mutatott rá.

Kiemelte: a Fidesz programjának az egyik legfontosabb feladata az, hogy a Fidesz hozzájáruljon ahhoz, hogy Európa ezeknek a kihívásoknak meg tudjon felelni, éspedig akként, hogy mindig és mindenkor a magyar érdekek védelmében lép fel.

A mögöttünk álló öt esztendőt Martonyi János úgy határozta meg, hogy ez volt a távolodás kora, az európai gazdasági fejlettségi szinttől, az európai politikai kultúrától, az európai értékektől. Egyre messzebb kerültünk Európától – jelentette ki. Hozzfűzte: a Fidesz programja a közeledés programja, a felzárkózás, a változás programja. Meg kell fordítani ezt a tendenciát. A távolodás helyett meg kell indítanunk az Európához való közeledési folyamatot.

Elmar Brok: A magyar szocialisták nem értik a piac lényegét

Elmar Brok szerint el kell gondolkodni azon, miért is vesztette el Magyarország a térségbeli vezető szerepét. Az Európai Parlament külügyi bizottságának korábbi elnöke azt mondta, hogy ennek „a szocialista kormány az oka”, amelyik „nem érti a piac lényegét”. Mint fogalmazott, a magyar kormánynak nem sikerült egyensúlyt teremtenie a szociális biztonság és a piac között.

A német néppárti képviselő szerint a globális pénzügyi válság is megmutatta, hogy a szociális elemekkel vegyített piacgazdaság „jó ötlet”.

A politikus felhívta a figyelmet a közös európai energiapolitika fontosságára, hogy Európa külső energiaszolgáltatóktól való függése megszűnjön. Ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy a belső energetikai rendszereket össze kell hangolni, ám ehhez még „politikailag és technológialag” is fejlődni kell.

Európai identitás és nemzeti integritás nem ellentétes fogalmak – hangsúlyozta. „Magyarország és Európa együtt jelöli ki a jövő útját” – mutatott rá Elmar Brok, aki hozzátette: az Európai Néppárt sikereihez szükség van a Fideszre.

Orbán Viktor: Magyarországért most újra küzdeni kell

Az európai parlamenti választás tétje, hogy küzdőképes embereket küldünk-e az Európai Parlamentbe, akik tudják első az ország, amelyért harcolni kell – fogalmazott egyebek között Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Beszédének elején, Orbán Viktor néhány gondolat erejéig utalt az időközi választásra, amelyet Budapesten, Ferencvárosban tartottak múlt hét végén. Úgy látja, ennek eredménye vízválasztó lehet. A magyar demokrácia történtében ugyanis még nem fordult elő, hogy időközi választáson a jobb oldal meg tudott volna szerezni egy a baloldal által birtokolt parlamenti mandátumot. Jelentősége azért is említésre méltó, mert Budapesten a polgári nemzeti erők számára különösen nagy kihívás megszerezni az emberek bizalmát.

A szövetség elnöke egyebek mellett úgy fogalmazott: hazánk ugyanolyan gyenge és leromlott állapotban van, mint húsz évvel ezelőtt, az emberek ma ugyanúgy gúzsba kötve érzik magukat, mint korábban. Nincs gazdasági szabadság. Kijelentette Magyarországért most újra küzdeni kell. Amikor egy ország vezetői küzdenek, az látszik rajtuk. „Az európai parlamenti választás tétje, hogy végre küzdőképes embereket küldünk-e arra a huszonkét helyre, amely a magyar nemzetnek jár az Európai Parlamentben. Olyan embereket, akik tudják, hogy első az ország, amelyért harcolni kell” – mondta az elnök.

Duray: Közös uniós feladat a benesi bélyeget lemosni

Duray Miklós felszólalásában „közös magyar értéknek” nevezte az európai elkötelezettséget, aminek egyik oka szerinte az, hogy az Európai Unió megnyitotta a magyarok előtt „a nemzeti együttgondolkodás” kapuját.

Az Európai Parlament 90 év után ismét lehetővé tette, hogy anyaországi és határon túli magyarok egyaránt „ugyanabban a parlamentben üljenek, egymás kollégái legyenek, és egymással anyanyelvükön beszélhessenek” – mondta a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnöke.

Duray Miklós, a szlovák parlament által megerősített benesi dekrétumokra utalva ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Szlovákia európai uniós csatlakozása csalódást is hozott az ott élő magyaroknak. Mint elmondta ugyanis, hiába segítették „szalonképes arculathoz” Szlovákiát, a „nemzeti, faji alapú” rendelkezések terhétől nem sikerült megszabadulni.

„Van egy közös uniós feladatunk. Ezt a bélyeget lemosni” – hangsúlyozta Duray Miklós.

Szájer József: Újból meg kell teremteni a civil Európát

Szájer József beszéde elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament új épületszárnya Antall József nevét fogja felvenni.

A magyarság számára az európaiság és az Európához való tartozás mindig kulcselem volt, még akkor is, mikor politikai rendszerek tiltották – hangsúlyozta előadásában az Európai Néppárt – Európai Demokraták Képviselőcsoportjának alelnöke. Mint fogalmazott, a magyar nemzet az elmúlt századok során sokat tett azért, hogy alakíthassa a földrész történéseit. Véleménye szerint nem adhatjuk fel ezen ambíciónkat most sem. „Magyarország egy öntudatos, saját nemzeti hagyományaira büszke ország, ezen képességeinket akkor is meg kell tartanunk, mikor az európai színtéren politizálunk” – jegyezte meg Szájer József.

A politikus rámutatott arra is, erős Magyarországnak erős Európára van szüksége, a két tényező ugyanis szorosan összefügg. Erős Európához arra van szükség – szólt a részletekről -, hogy lezárjuk az intézményi és szervezeti vitákat, emellett vissza kell szerezni a polgárok politikusokba vetett bizalmát is. „Újból meg kell teremteni a civil Európát” – fűzte hozzá. Szájer József a tudáson keresztül való felemelkedés lehetőségét hangsúlyozása mellett a szociális piacgazdaság fontosságát, és közös demográfiai-, illetve erős európai külpolitikai fellépést sürgetett. Végül leszögezte azt is, el kell törölni az európai gondolkodásmódból a tabukat.

Gál Kinga: Paradigmaváltásra van szükség a nemzetpolitikában

Magyarország csak akkor tudja erősíteni Európát, ha Európa is erősíti Magyarországot, kölcsönösen kell egymást erősíteniük – mutatott rá előadásában Gál Kinga, kiemelve: nemzeti érdekérvényesítő képességünk erős Magyarország nélkül nem valósulhat meg. Hozzátette azt is, paradigmaváltásra van szükség a nemzetpolitikában. A képviselő beszédében a kisebbségi kérdések fontosságát hangsúlyozta. Ki kell mondanunk, hogy határon túli közösségeink problémái egyediek, ezért egyedi megoldásokat kell keresni hozzájuk – hívta fel a figyelmet Gál, aki szerint az Európai Unió nem tudja megoldani a problémát, de segítségünkre lehet.

Az Európa Néppárti képviselő szerint hazánknak olyan Unióra van szüksége, amelyik megvéd bennünket saját kormányunkkal szemben is.

Az eseményről készült videófelvétel megtekinthető itt:

(fidesz.hu, orbanviktor.hu)