Foglalkoztatás

Magyarországon a járvány ellenére is magas a foglalkoztatottság

Magyarországon a járvány ellenére is magas a foglalkoztatottság

2021. 05. 18.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén az EU-n belüli munkavállalói mobilitásról folytatott vitát. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hozzászólásában rámutatott, hogy bár régóta természetesnek tekintjük, hogy a munkavállalók szabadon megválaszthatják, hogy melyik tagállamban szeretnének dolgozni, azonban a Brexit, majd a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy a külföldi munkavállalás nehézségekbe is ütközhet. „A nehézségek azonban arra ösztönöznek, hogy új megoldásokat keressünk. Magyarország pozitív példa erre” – emelte ki Kósa.

A fideszes képviselő jó példaként állította az Európai Unió országai elé Magyarországot, ahol a járvány ellenére még bővíteni is sikerült a munkahelyek számát. „2021 márciusában 4,6 millió ember dolgozik, ami 41 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. A foglalkoztatottsági ráta így Magyarországon 2021. első negyedévében csaknem 72%-os, amely szinte eléri a portói csúcson célul kitűzött értéket (78%), amivel határozottan az EU élvonalba tartozunk” – hangsúlyozta Kósa.

A képviselő hozzátette, a munkahelyek megtartását a magyar kormány anyagilag segítette: a kiskereskedelemi, a turizmus és a vendéglátási szektorban tevékenykedő vagy éppen szabadidős szolgáltatásokat nyújtó munkahelyek is nehézségekkel néztek szembe a bezárások miatt. Ezért a kormány több mint 73 milliárd forint bértámogatást fizetett ki közel 30 ezer cégnek és így 173 ezer munkavállaló állását sikerült megőrizni.

Brüsszel, 2021. május 18.