Meg kell erősíteni Magyarországon a szociális jogokat

Szájer József (Fidesz) üdvözli az Európai Bizottságnak a mai napon nyilvánosságra hozott a korszerű egységes piacra vonatkozó hosszú távú jövőképét. A fideszes képviselő elmondta, hogy a kezdeményezés-csomag szociális, fogyasztó és kis-és középvállalkozó központú megközelítésével messze menőkig egyetért.

„Ezt a szemléletet képviseltem az Európai Parlamentben a szolgáltatási irányelv, vagy a közszolgáltatásokról szóló európai vitákban”- húzta alá Szájer József. Az Európai Bizottság átfogó kezdeményezéseit az Európai Parlament is megvitatja, a magyar néppárti képviselő jelezte, hogy a vitában támogatni fogja azokat.

Szájer József elmondta, hogy az egységes piac mindig is erős szociális dimenzióval rendelkezett, sikere elválaszthatatlanul kötődött a szolidaritáshoz és a kohézióhoz. Az Európai Bizottság anyaga ma ismételten hitet tett egy szociális piacgazdaság mellett. A Gyurcsány-kormány oktatás-egészségügyi, és társadalombiztosítási politikája látványosan szembemegy a közös európai célokkal és értékekkel. „Európa az ellenkező irányba halad, mint az MSZP-SZDSZ Kormány. Meg kell erősíteni Magyarországon a szociális jogokat a kormányzat szélsőségesen antiszociális intézkedéseivel szemben.”- erősítette meg Szájer József.

A Fidesz politikája és javaslatai egybeesnek az Európai Bizottság mai tervezetében megfogalmazott vízióival, kezdeményezéseivel, valamint az Európai Néppárt meghatározó tagpártjainak e kérdésekben vallott elképzeléseivel. Szájer József megjegyezte, hogy „a Fidesz a szociális piacgazdaságról folytat egyeztetéseket az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, az UMP-vel és a CDU-val. E kérdések a Fidesz
programjának súlyponti részét képezik.”

Az Európai Bizottság egy kezdeményezés-csomagot állított össze, melynek célja, hogy az európai polgárok és kisvállalkozások nagyobb előnyökhöz jussanak az egységes európai piacon. Az Európai Bizottság által az egységes piacra vonatkozóan elfogadott politikai intézkedéscsomagban szereplő legfontosabb kezdeményezések a következők: segítségnyújtás a fogyasztóknak ahhoz, hogy szerződéses jogaikat gyakorolhassák és a határokon átnyúlóan is élhessenek jogorvoslattal; a fogyasztók és a kisvállalkozások részére nyújtott tájékoztatás minőségének javítása; a hiányosságok kiküszöbölése azokban az ágazatokban, ahol az egységes piac jobb teljesítményre lehetne képes;
javaslat a kisvállalkozói törvényre; a „kutatói útlevél” bevezetése; illetve a szociális szolgáltatások minőségének javítása a tagállamokban.