Fogyatékosságügy

Megegyezés született az Európai Akadálymentesítési Irányelvről

2018. 11. 08.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa ma – egy éves intenzív tárgyalás sorozat eredményeképpen – megállapodásra jutott az Európai Akadálymentesítési Irányelv szövegéről. Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság véleményadójaként vett részt az intézményközi egyeztetéseken (trialógus), ahol a fogyatékossággal élő emberek érdekeit képviselte.

Kósa Ádám, az EP frakcióközi Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának társelnöke kiemelte, hogy Európában 80 millió fogyatékossággal élő ember mindennapjait könnyítheti meg a jogszabály. A dokumentum számos akadályt bont le a kommunikáció a mozgás és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében, ezzel segítve, hogy a fogyatékossággal élő emberek a társadalom teljes értékű tagjaivá válhassanak. „Kósa komoly eredménynek tekinti, hogy a 112-es egységes segélyhívószám is az irányelv hatálya alá került és a városi közlekedésben használt jegykiadó automaták is akadálymentesen használhatóak lesznek egész Európában”.

Az európai akadálymentesítési jogszabály célja, hogy egyes – főként digitális – termékek esetében megszüntesse a belső piaci akadályokat. Számítógépek, operációs rendszerek, okostelefonok és e-könyvek; digitális televíziózáshoz kapcsolódó eszközök és e-kereskedelem; közlekedéshez kapcsolódó és banki szolgáltatások, tévé közvetítések és telefonszolgáltatások válnak a jövőben fokozatosan akadálymentessé.

Kósa elmondta, hogy az Európai Parlament a szolgáltatásokhoz kapcsolódó épített környezet akadálymentesítése terén még szigorúbb szabályokat szeretett volna alkotni, hiszen nem elég, ha a bankautomata vagy a vasúti jegykiadó automata önmagában akadálymentesen használható, ha a kerekesszékes személy nem tud bemenni az épületbe, ahol a szolgáltatást igénybe veheti. A tagállamok azonban úgy vélik, hogy a digitális technológia gyors elterjedése miatt a legtöbb ember már ma is okostelefonján intézi banki ügyeit vagy váltja meg vonatjegyét, az innováció pedig még több olyan – ma talán még ismeretlen, újszerű – megoldást fog hozni a jövőben, amelyet a fogyatékossággal élő emberek is hasonló könnyedséggel használhatnak majd, mint a társadalom más tagjai. Ezért az irányelv főként a digitális termékekre összpontosít, nyitva hagyva az utat az innováció előtt is.
Mint emlékezetes, Kósa Ádám a fogyatékossággal elő személyek mobilitásáról es befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló EP-jelentés előadójaként 2010-ben felhívta az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányuló jogalkotási javaslatot, amelyet 80 millió fogyatékossággal élő európai polgár várt immáron csaknem egy évtizede.

Brüsszel, 2018. november 8.