Egyéb

Megéri költeni a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatására

Megéri költeni a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatására

2014. 11. 21.

Kósa Ádám 2013-ban kezdeményezte a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságnál, hogy az Európai Parlament független szakértőkkel vizsgáltassa meg, vajon megéri-e költeni a fogyatékossággal elő személyek foglalkoztatására. A tanulmány több mint 230 oldalon keresztül elemzi különböző Európai országok gyakorlatát elemezve, hogy az egyes kormányzati intézkedések megérik-e a ráfordítást, növelik-e a foglalkoztatottságot és ennek révén az adó- és járulék bevételeket. Bár a szerzők elismerik, hogy a fogyatékossággal élő személyek munkához jutása nem csak számszerűsíthető előnnyel jár, munkájukban a költség-haszon elemzés módszerét alkalmazták és úgy találták, hogy mind a védett munkahelyek, mind a piaci munkahelyek megtartása érdekében alkalmazott ésszerű alkalmazkodás révén sikerrel vonhatóak be a munkaerőpiacra a megváltozott munkaképességű dolgozók.

A tanulmány Magyarországgal kapcsolatosan kiemeli a minősítési rendszer példaértékű átalakítását.

Mint ismeretes, 2012 óta új támogatási formaként jelent meg a Rehabilitációs kártya, melyet a fogyatékkal (egészségkárosodással) élő személy részére a nemzeti adóhatóság állít ki. A Rehabilitációs kártya az egészségkárosodott személy foglalkoztatásának teljes időtartamára teljes munkáltatói járulékmentességet biztosít legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százalékáig. A Rehabilitációs kártyával foglalkoztatott személyek száma 2014. szeptember hónapban 31199 (2012 júliusában még csak 5574 személyt foglalkoztattak így), ami több mint 500%-os növekedést jelentett.

Kósa Ádám emlékeztet arra, hogy a magyar kormány 2010 óta folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy beinduljon a konkrét és pozitív változás a fogyatékos személyek munkahelyhez jutása érdekében. Amire 15 éven át nem volt bátorság, az most valósággá válik és máris látható konkrét eredmény, amely talán a szkeptikusokat is meggyőzi: a befektetett pénz nagyobb haszonnal jön vissza, minden forint csaknem ötszörösen térült meg. Az érintett egyének életében és a társadalom szemléletében pedig bár számszerűen nem mérhető, de annál komolyabb pozitív változás következett be a fogyatékos személyek munkájának elismerése terén.

Brüsszel, 2014. november 21.