Meghallgatta Farkas Ádámot az Európai Parlament szakbizottsága

Pelczné Dr. Gáll Ildikó sajtóközleménye - A mai napon az EP Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) meghallgatta az új európai felügyeleti struktúra három új hatóságának operatív irányítására kiválasztott jelölteket. A meghallgatás tétje az volt, hogy a szakbizottság, majd az Európai Parlament megerősíti-e elnyert tisztségükben az ügyvezető igazgatókat.

A három jelölt – Carlos Montalvo Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói nyugdíj-felügyeleti Hatóság; Verena Ross – Európai Értékpapír-piaci felügyeleti Hatóság; valamint Farkas Ádám – Európai Bankfelügyeleti Hatóság – egyaránt magabiztosan válaszolt a feltett kérdésekre.

A meghallgatáson Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a Biztosítás- és Nyugdíjfelügyeleti Hatóság ügyvezető igazgató jelöltjét az eltérő nemzeti jogszabályok esetleges összehangolásáról és a korábbi felügyeleti rendszer működőképességének korlátairól kérdezte. Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi elnökétől pedig arról érdeklődött a néppárti politikus, hogy miért lesz jobb és hatékonyabb a kockázatok előrejelzésében, a nemzeti felügyeletek közötti együttműködésben és információcserében, valamint az eltérő nemzeti gyakorlatok közelítésében az újonnan létrejövő rendszer.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a kiválasztott szakemberek megfelelnek a feladatra: „A meghallgatás során a jelöltek bizonyították, hogy rendelkeznek az elvárt szakmai tudással és képességekkel, hogy betöltsék a felügyeleti hatóságok felsővezető pozícióit". Hangsúlyozandó, hogy Farkas Ádám melletti pozitív döntés következtében első alkalommal kerülhet magyar szakember egy európai pénzügyi felügyeleti hatóság operatív vezetői pozíciójába.Háttér:

Mint ismeretes, az Európai Parlament és a Tanács 2010 novemberében fogadta el az új Európai Felügyeleti Hatóságokról szóló rendeleteket, melyek egyebek mellett a hatóságok elnökeinek kiválasztásáról is rendelkeztek. Az Európai Bizottság ennek megfelelően összeállította a legalkalmasabb jelöltek listáját, amelyről a hatóságok felügyelőtanácsai választották ki az elnökjelölteket, kikről végül az Európai Parlament fog dönteni a jövő heti plenáris ülésén.