Fogyatékosságügyi munkacsoport

Megtisztelő, hogy ismét a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke lehetek

Megtisztelő, hogy ismét a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke lehetek

2020. 02. 13.

A Fogyatékosságügyi Munkacsoport mai strasbourgi tisztújító ülésén ismét társelnökévé választotta Kósa Ádámot. A fideszes EP-képviselő 2009 óta folyamatosan betölti ezt a tisztséget, újraválasztása a több mint egy évtizede eredményesen végzett munkájának elismerése.

Kósa Ádám kezdeményezésére az Európai Parlamentben újjáalakult a Fogyatékosságügyi Munkacsoport, melynek feladata, hogy fogyatékosságügyi kérdésekben szorosan összehangolja a különböző frakciókban dolgozó képviselők munkáját.

A mai tisztújító ülésen a hagyományokat követve a munkacsoport két elnökét adta az EP legnagyobb frakciója. Kósa Ádámot és a görög Stelios Kympouropoulost választották társelnöknek az Európai Néppárt Képviselőcsoportjából, melynek soraiban három fogyatékossággal élő képviselő is helyet foglal. Mivel a munkacsoport a frakciók párbeszédére épül, ezért természetesen megosztják a pozíciókat és feladatokat a különböző politikai csoportok között. Így társelnöknek választották a szintén fogyatékossággal élő német zöldpárti képviselőt, Katrien Langensiepent, valamint adott elnököt a szocialista és a liberális (Renew) frakció is.

„Megtisztelő, hogy ismét bizalmat kaptam. Jó érzés, hogy elismerik az eddigi teljesítményem” – mondta el megválasztását követően Kósa Ádám. „Fontosnak tartom, hogy az Európai Parlament négy fogyatékossággal élő képviselőjéből hárman aktív szerepet fogunk vállalni a munkacsoport működésében. Ez garanciát jelent arra, hogy továbbra is magas színvonalon képviseljük az Európában élő csaknem 100 millió fogyatékossággal élő embertársunkat” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

Háttér: A Fogyatékosságügyi Munkacsoport az Európai Parlament legrégebbi, 1980 óta működő frakcióközi csoportja, melynek Kósa Ádám személyében 2009-ben először volt siket elnöke. A néppárti képviselő a munkacsoport elnökeként és társelnökeként az elmúlt tíz évben több tucat rendezvényt szervezett az Európai Parlamentben. Meggyőződése, hogy a fogyatékosságügy nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem egyaránt támogatott a különböző politikai frakciókban.

Strasbourg, 2020. február 13.