Egyéb

Megvédjük a magyar családokat

Megvédjük a magyar családokat: nemet mondunk a brüsszeli klímaadóra az Európai Parlamentben!

2022. 06. 07.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén maratoni vitát tartott az „Irány az 55%” (azaz a Fit for 55) klíma- és energiacsomagról. A vitában a Fidesz európai parlamenti képviselői, Tóth Edina, Győri Enikő és Kósa Ádám hangsúlyozták: mi továbbra is a polgárok oldalán állunk. A klímaváltozással szembeni küzdelem elemi érdekünk, annak árát azonban nem a magyar családoknak, az európai polgároknak, hanem a nagy szennyezőknek kell megfizetniük. Emlékeztettek: nem hozhatunk olyan döntést, ami a józan ésszel szembemegy, polgárainkra terhet ró és veszélyt jelent Európa gazdasági versenyképességére.

Tóth Edina EP-képviselő plenáris felszólalásban rámutatott: a klímaadó elfogadása különösen kedvezőtlenül érintené az európai, s köztük a magyar családokat és vállalkozásokat, valamint veszélyeztetné a magyar rezsicsökkentés eredményeit és fenntarthatóságát. Az EP-képviselő szerint a felelőtlen brüsszeli klíma- és energiapolitika miatt már most egekben vannak az energiaárak, s ezért elszabadult az infláció is. „Nem hozhatjuk még nehezebb helyzetbe a polgárokat. A zöld átállás költségét nem nekik, hanem a nagy szennyezőknek kell viselniük!” – emelte ki.

Kósa Ádám felszólalásában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy bár a klímaváltozás elleni harc elemi érdekünk, a javasolt intézkedések egy része mögött nincsenek megalapozott számítások és fenntartható jövőkép. Kósa rámutatott: „A javasolt klímaadó miatt a rezsiköltségek és az üzemanyagárak nagy mértékben emelkednének, ennek ellensúlyozására hoznák létre a Szociális Klíma Alapot, amely azonban csak részben és időlegesen tudná csökkenteni a legkiszolgáltatottabbak terheit.” Kósa hangsúlyozta: „Az állampolgárok terhei nem nőhetnek tovább Európában! Jelenleg egyetlen tagállam van, ahol a rezsiköltségek növekedése nem következett be, és ez Magyarország.”

Győri Enikő plenáris felszólalásában rámutatott: „A karbonvám-javaslat jelen formájában több kárt okozna, mint hasznot: árfelhajtó hatású, ami az amúgy is magas infláció mellett csak fokozná a vállalatok nehézségét és drágítaná az európai exportot. Egy háború közepette biztos, hogy erre van szükségünk? Az ingyenes kvóták erőltetett kivezetése pedig csak fokozná a cégek terheit. Nekünk az európai vállalatokat kell megvédenünk, nem pedig az ipart száműznünk a kontinensről. Az Európai Parlament baloldali többsége ne akarja rontani Európa gazdasági versenyképességét!”

Strasbourg, 2022. június 7.