Egyéb

Megvédjük az Unión belüli szabad munkavállalást!

Megvédjük az Unión belüli szabad munkavállalást!

2016. 02. 25.

Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja aláhúzta, hogy a munkahely Unión belüli szabad megválasztását az Európai Unió négy alapszabadságához tartozó – a szabad mozgáshoz való – jog szerves részeként kell tekinteni. Ez az uniós polgárság egyik jelentős eleme, amit egyébként a mostani migránsválság komoly veszélybe sodort.

Ma az EU-ban 23 millió munkanélküli van és minden ötödik fiatalnak nincs állása. Ezért Kósa úgy véli, hogy az üres álláshelyek betöltése során a tagállamoknak és a Bizottságnak ügyelniük kell arra, hogy az uniós tagállamok állampolgárai élvezzenek elsőbbséget, és ezzel megvalósuljon az uniós preferencia elve.

Ellenkező híresztelések ellenére az Unión belüli uniós munkavállalói mobilitás a munkaerőpiac méretéhez és az EU aktív népességéhez képest, de még a nagyobb versenytársakéhoz (USA, Japán) képest is alacsony: az uniós mobilitási ráta csupán 0,29%.

Az EP által ma megszavazott rendelet célja, hogy az EURES-hálózatot hatékony eszközzé alakítsa az álláskeresők és a munkáltatók számára, tiszteletben tartva a tagállamok kompetenciáit a munkaerőpiaci szabályozás tekintetében. Kósa Ádám álláspontja szerint ugyanis nem még több, nem uniós és kifejezetten képzetlen bevándorlóval, hanem az uniós polgárok szabad munkavállalásának erősítésével kell a munkaerőpiaci igényeket kielégíteni.

Brüsszel, 2016. február 25.