Egyéb

Merkel: Ha az eurónak vége, az uniónak is vége!

Merkel: Ha az eurónak vége, az uniónak is vége!

2010. 05. 14.

 „Az európai kormányok stabil eurót ígértek a polgáraiknak, és ezt az ígéretet be kell tartanunk” – jelentette ki a politikus a lengyel kormányfő,  Donald Tusk jelenlétében, akit arra szólított fel, hogy „vállvetve” támogassák az eurózóna megmentésére tett kezdeményezést. Merkel szerint az Európai Unió a legnagyobb kihívás előtt áll, amióta a kommunizmus összeomlott. „Ha megbukunk ezen a próbán, az beláthatatlan következményekkel jár Európára nézve, ha sikerrel vesszük az akadályokat, Európa erősebb lesz, mint valaha” – hangoztatta a német kancellár.

A finanszírozási válsággal nem az unió vége veszi kezdetét – közölte Donald Tusk. Ő éppenséggel nagy lehetőséget lát Európa számára a továbbfejlődésre. Eljött az egyesült Európa ideje, a krízis leküzdése lesz ennek a legjobb bizonyítéka – mondta.

A kancellár drámai hangvétele nem alaptalan. Elemzők egyetértenek: a Görögországnak nyújtott hatalmas mentőcsomag elfogadásával az EU csak időt vásárolt magának. Angela Merkel beszédében utalt arra is, hogy bár a brüsszeli intézkedéseket a „helyes úton” megtett fontos lépésnek tartja, a krízis megoldására további intézkedések kellenek. Annál is inkább, mivel Angela Merkel eddig biztosnak tetsző helyzete is megrendült, miután elvesztette az észak-rajna–vesztfáliai választásokat a kereszténydemokrata–szabad demokrata kormánykoalíció, és ezzel a szövetségi felsőházban is kisebbségbe kerültek a kancellár szövetségesei.

Stiglitz: Lehet, hogy vége az eurónak

Elképzelhető, hogy megszűnik a közös európai valuta – véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. A BBC Radio 4-nak nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy a görögöknek szánt mentőcsomag csak átmeneti segítséget jelent, hoszszú távon megmaradnak a problémák, amit kihasználhatnak a spekulánsok.

Megérkezett a pénz

Az AFP úgy tudja, szerdán megérkezett a görög nemzeti bankhoz az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének első részlete.

A tárca összesen 20 milliárd eurót igényelt. Azt kérte, hogy utaljanak ki 5,5 milliárd eurót az IMF által biztosított 30 milliárdból, 14,5 milliárdot pedig az euróövezeti tagországok 80 milliárd eurós keretéből, lehetőség szerint egy napon belül.

Szerző: Világgazdaság Online